Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hraničný priechod Vyšné Nemecké už neblokujú protestujúci Ukrajinci

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Protestujúcim Ukrajincom, ktorí zaparkovali autá pred priechodom, čím ho od stredy blokujú, ide o zmenu legislatívy.

Vyšné Nemecké/Ubľa 10. marca (TASR) – Hraničné priechody s Ukrajinou už neblokujú protestujúci vodiči osobných áut. Opätovne fungujú v normálnom režime. Informovala o tom hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová.

"Blokáda hraničných priechodov Užhorod - Vyšné Nemecké a Malyj Bereznyj – Ubľa v osobnej doprave bola dnes o 11.00 h ukončená. Oba colné hraničné priechody sú už prejazdné. Cestujúci sú vybavovaní v štandardnom režime," povedala Baloghová.

Colníci momentálne neevidujú zvýšený počet vozidiel na slovensko-ukrajinskej hranici. Všetkých cestujúcich vybavujú priebežne bez dlhších čakacích dôb.

K blokácii oboch priechodov došlo v stredu 9. marca. V Ubli sa situácia k večeru zmenila. Približne od 19.00 h tu protestujúci uvoľnili blokáciu a vozidlá sa vybavovali priebežne. Pre osobnú dopravu bol však priechod Vyšné Nemecké – Užhorod nepriechodný až do dnešnej 11. hodiny. Blokácia sa tu počas oboch dní nedotkla autobusov ani nákladných áut. Tie cez priechod púšťali.

Ukrajinci, ktorí zaparkovali autá pred priechodmi, čím ich zablokovali, sa dožadujú zmeny legislatívy. Keďže majú vozidlá evidované na Slovensku, respektíve v Európskej únii, majú povinnosť raz za niekoľko dní opúšťať územie Ukrajiny. Prekáža im, že to musia robiť tak často. "Žiadajú zmenu na jedenkrát za mesiac," uviedla Baloghová.

Protestná akcia na hranici nebola prvou v poradí. K niečomu podobnému došlo dvakrát pri hraničnom priechode Ubľa – Malyj Bereznyj v roku 2014.