Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

HRČEĽ: K segregácii Rómov na ihrisku podľa starostu nedochádza

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Emócie vznikli podľa neho preto, že obec dlho nemala ihrisko a po otvorení ho chceli naraz všetci využívať a chýbala dohoda.


Hrčeľ 21. marca (TASR) – Starosta obce Hrčeľ v okrese Trebišov Rudolf Balog odmieta, že by dochádzalo k segregácii Rómov a Nerómov pri prevádzke miestneho multifunkčného ihriska. Oznam na webstránke obce, ktorý vymedzoval sprístupnenie ihriska v párnych dňoch mesiaca pre Rómov a v nepárnych dňoch pre ostatných občanov, pochádzal podľa neho ešte z roku 2012 a platil len pár týždňov po otvorení nového ihriska. Z webu ho potom zabudli stiahnuť, obecný úrad tak po upozornení urobil až teraz.

Ako uviedol Balog pre TASR, k dočasnému opatreniu došlo v minulosti vzhľadom na hádky a konflikty medzi rómskymi a nerómskymi deťmi i dospelými o to, kto sa bude na ihrisku hrať. "To nebolo kvôli Rómom, to bolo urobené pre poriadok a malo to účinnosť zhruba dva -tri týždne, aby si všetci zvykli, že tam musia byť jedni aj druhí,   musia spolunažívať, lebo pred tým dochádzalo k hádkam a rôznym šarvátkam," povedal.

Emócie vznikli podľa neho preto, že obec dlho nemala ihrisko a po otvorení ho chceli naraz všetci využívať a chýbala dohoda. "Museli sme urobiť nejaké opatrenia, aby nevznikali problémy. Aj z rómskej strany bola požiadavka, nech tam majú poriadok a vedia, ktorí a kedy tam môžu ísť. Ale nebolo to o žiadnej segregácii. Odvtedy našli spoločnú reč a dohodli sa, takže teraz tam nie je žiadny problém. Funguje to tak, že kto chce, si ihrisko objedná, či to je Róm alebo niekto iný, to je jedno. Správcom ihriska je dokonca Róm," dodal Balog.

Na segregačnú prax pri prevádzke ihriska poukázal v nedeľu (20. 3.) predseda strany OKS Ondrej Dostál. "Rozdeliť dni, keď je ihrisko sprístupnené občanom, v závislosti od toho, či sú, alebo nie sú Rómami, je jasným prejavom segregácie a diskriminácie," vyhlásil. Listom vyzval starostu obce, aby takúto segregačnú prax zrušil a zároveň dal podnet verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej, aby situáciu preverila. Keďže multifunkčné ihrisko bolo postavené s finančnou podporou z fondov Európskej únie, Dostál na situáciu upozornil aj vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka.

Hrčeľ má podľa starostu zhruba 1040 obyvateľov, z toho asi 57 percent tvorí rómska populácia.