Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Na furmanskej súťaži ťažných koní v Hriňovej si dobre počínal aj Hlina

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ojedinelá súťaž v rámci Slovenska sa konala za účasti 21 furmanov.

Hriňová 28. januára (TASR) - Furmani Jozef Vrecko a Ľuboš Dobrotka z Diviackej Novej Vsi sa stali víťazmi 16. ročníka Zimnej furmanskej súťaže ťažných koní, ktorá sa konala uplynulý víkend v hriňovskej miestnej časti Murínka. Súťaž vyhrali pred dvojzáprahom, ktorý viedli Michal Raškievič a Alojz Hlina z Kamienky.

Ojedinelá súťaž v rámci Slovenska sa konala za účasti 21 furmanov. Ako TASR informoval Martin Kliment z Mestského kultúrneho strediska v Hriňovej, preteky sa začali slávnostným sprievodom hriňovských furmanov ulicami mesta. "Súťažiaci súperili v troch disciplínach - v slalome na čas, sile v páre a sile v jednotke. Víťazi s najlepším bodovým hodnotením získali hriňovskú fujaru," priblížil.

Mrazivé, ale slnečné počasie prilákalo do Hriňovej viac ako 5000 divákov. "Diváci mohli tento rok obdivovať viacero výnimočných výkonov ťažných koní. Napríklad sedem kubíkov dreva bolo tento rok potiahnutých až do vzdialenosti 67 metrov," pripomenul zástupca organizátora.

Veľkým lákadlom boli aj tradičné zabíjačkové špeciality, ktoré pre návštevníkov pripravili zamestnanci mestského úradu. "Nechýbalo ani vozenie na sánkach v záprahu koňov a poníkov," doplnil Kliment.