Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Hriňovské lazy trpia nedostatkom vody

Mesto do niektorých častí vozí vodu hasičskou cisternou aj niekoľko razy do týždňa.

Hriňová 22. októbra (TASR) - Asi 500 obyvateľov hriňovských lazov má problémy s pitnou vodou. Situácia sa zhoršila už vlani, tento rok po suchom lete sa však ešte prehĺbila. Mesto do niektorých častí vozí vodu hasičskou cisternou aj niekoľko razy do týždňa.

"Posledné úhrny zrážok boli veľmi slabé, navyše na lazoch boli v minulosti takzvané odrážky, ktoré sa plnili vodou a o ktoré sa tamojší obyvatelia starali. Dostatok vody v týchto odrážkach bol určujúci napríklad pre dobrú úrodu. Dnes však tieto malé vodohospodárske dielka už prakticky neexistujú a preto nám voda chýba," povedal TASR primátor Hriňovej Stanislav Horník.

Vody je málo najmä v častiach Krivec a Pivnička. "Najnovšie však avizujú nedostatok vody aj v časti lokality Blato, kde nikdy pred tým nechýbala," zdôraznil primátor. Mesto má v súvislosti s nedostatkom vody vyššie náklady na rozvoz vody a rovnako musí za ňu aj viac platiť.

Keďže klimatické podmienky sa v uplynulých rokoch dosť zmenili, primátor vidí ako východisko návrat k systému odrážok. "Len na Bystrom potoku, ktorý steká z Poľany, bolo niekedy až 70 kilometrov takýchto odrážok. Tie spĺňali svoj účel a studne pri usadlostiach boli vždy plné," pripomenul.