Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pri Košiciach hrozil pád nákladnej lanovky, pátrajú po páchateľovi

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Muž svojím konaním podľa polície ohrozil ľudí v okolí mestskej časti Kavečany, ako aj cestujúcich vo vlaku v úseku pri Ťahanovciach.

Košice 4. marca (TASR) – Hrozbu pádu nákladnej lanovky v Košiciach medzi Ťahanovcami a Bankovom spôsobil neznámy páchateľ, ktorý v prvej polovici februára v objekte na Magnezitárskej ulici vyhádzal z klietky na napínanie lana veľké kamene. Tie zaťažovali klietku, ktorá slúži na udržiavanie lanovky, aby nedošlo k uvoľneniu lana.

"Vyhádzaním kameňov z klietky mohlo dôjsť k uvoľneniu lana, ktoré vedie po celej dĺžke až k bani Bankov. Lano o celkovej hmotnosti približne 260 ton sa takto mohlo odtrhnúť, čím by pravdepodobne došlo k pádu lanovky," informoval dnes košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

Páchateľ svojím konaním ohrozil ľudí v okolí mestskej časti Kavečany, ako aj cestujúcich vo vlaku v úseku pri Ťahanovciach, ktorý tadiaľ denne premáva. "Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície začal trestné stíhanie vo veci zločinu všeobecného ohrozenia s trestnou sadzbou na štyri až desať rokov," uviedol Szabó. Polícia po páchateľovi pátra.

Visutá lanovka slúžila v minulosti na dopravovanie magnezitovej rudy z bane Bankov do závodu v Ťahanovciach.