Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Hrubá stavba modernej knižnice Katolíckej univerzity je už hotová

Viacposchodový objekt s celkovými nákladmi 8,3 milióna eur by mala dobudovať do septembra a naplno slúžiť svojmu účelu by mal oficiálne začať už 12. decembra.

Ružomberok 12. apríla (TASR) – Slávnostným vztýčením glajchy dnes zhotoviteľská stavebná spoločnosť zavŕšila hrubú stavbu novej multifunkčnej knižnice ružomberskej Katolíckej univerzity (KU).

Viacposchodový objekt s celkovými nákladmi 8,3 milióna eur by mala dobudovať do septembra a naplno slúžiť svojmu účelu by mal oficiálne začať už 12. decembra.

„Stavebné práce postupujú zatiaľ veľmi dobre. Škrt cez rozpočet nám spravila zima. Boli by sme ešte ďalej, no viac ako mesiac sme nútene stáli pre mrazy. Rektorát nás požiadal o niekoľkotýždňové skrátenie doby výstavby. Robíme všetko, aby to vyšlo a v decembri sa mohla začať riadna prevádzka knižnice, ktorá svojím vybavením osloví každého, kto do nej vstúpi,“ uviedol pre TASR riaditeľ stavebnej spoločnosti Swietelsky-Slovakia Vladimír Duchoň.

Výnimočnosť podčiarkol aj spoluautor architektonického návrhu Stanislav Šutvaj. „Knižníc sa na Slovensku nestavia veľa, ak vôbec nejaké. Nie je to stavba bežného charakteru, preto sme sa snažili k nej pristúpiť čo najzodpovednejšie. Zároveň som veľmi rád, že tento projekt nezostal v zásuvke ako mnoho iných. Verím, že na tento objekt s modernými študovňami, kongresovými i výstavnými priestormi budeme už čoskoro všetci hrdí,“ zdôraznil.

„V súčasnosti sú trendom multimediálne technológie. Vymoženosťou tejto knižnice, ktorá sa stane srdcom našej univerzity a všeobecne dostupným zdrojom vedomostí, bude okrem tradičného uskladňovania státisícov zväzkov kníh aj ich digitalizácia, aby ich mohli využívať kdekoľvek na Slovensku i ďaleko za hranicami,“ dodal rektor KU Tedeusz Zasepa.