Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Hubertova jazda v Košiciach bude pre počasie v obmedzenom režime

Na snímke Hubertova jazda v Košiciach 27. októbra 2023. Foto: TASR - František Iván

Jazdci sa stretnú o 12.00 h pri soche Arda v areáli UVLF. Symbolicky potom prejdú mestom po Komenského a Hlavnej ulici, aby zachovali tradíciu rozlúčky s jazdeckou a poľovníckou sezónou.

Košice 27. októbra (TASR) - Slávnostná Hubertova jazda v Košiciach sa v piatok uskutoční v obmedzenom režime. Tradičný program pred Národným divadlom pre nepriaznivé počasie zrušili. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach Zuzana Bobriková.

"Jazdci sa stretnú o 12.00 h pri soche Arda v areáli UVLF. Symbolicky potom prejdú mestom po Komenského a Hlavnej ulici, aby zachovali tradíciu rozlúčky s jazdeckou a poľovníckou sezónou," spresnila s tým, že sprievod koní a jazdcov sa následne z centra mesta vráti do Jazdeckého areálu UVLF na Triede KPV.

Plánovaný "hon na líšku" v lesoch na Bankove sa uskutoční podľa aktuálnych popoludňajších poveternostných podmienok s ohľadom na bezpečnosť jazdcov i koní.

Hubertova jazda je symbolickým ukončením jazdeckej a poľovníckej sezóny. Pravidelne ňou vzdávajú česť jazdcom, športovcom a koňom, ktoré celý rok slúžia človeku, reprezentujú ho a pomáhajú mu v jeho práci. Bobriková pripomenula, že kôň je aj symbolom UVLF. Liečbe koní a starostlivosti o ne sa venujú odborníci z Univerzitnej veterinárnej nemocnice. Klinika koní je univerzitným vedecko-pedagogickým multifunkčným pracoviskom. Jedným z účelových zariadení školy je Jazdecký areál UVLF a športovú činnosť rozvíja Jazdecký oddiel TJ Slávia UVLF.