Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Humenčanov chcú odmeňovať za separovaný zber

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Jednou z možností je poskytnutie rôznych benefitov pre občanov za aktívnu separáciu komunálneho odpadu.

Humenné 7. marca (TASR) – Na separáciu odpadu v Humennom by sa mali čoskoro vzťahovať rôzne benefity. Informovala o tom radnica.

Samospráva si momentálne hľadá partnera v oblasti separácie odpadu. Zmluvu s ním plánuje uzavrieť najneskôr v júni tohto roka.

"Mesto ako subjekt územnej samosprávy zodpovedá za nakladanie s odpadmi na svojom území a v súlade s platnou legislatívou je povinné umožniť Organizácii zodpovednosti výrobcov (OZV) pre obaly, zber vytriedených zložiek komunálnych odpadov, na ktoré sa vzťahuje rozšírená zodpovednosť výrobcov," vysvetlila radnica. Mesto v tejto súvislosti rokuje s dvoma OZV.

Humenčan vyprodukuje v priemere 334 kilogramov (kg) komunálneho odpadu za rok. V rámci rôznych komodít sa vlani v meste vytriedilo v priemere 26,55 kg odpadu na obyvateľa, čo je 7,95 percenta z ročného množstva zmesového komunálneho odpadu. Samospráva vidí možnosti na zefektívnenie separovaného zberu v meste. Zvažuje rôzne motivačné nástroje.

Jednou z možností je poskytnutie rôznych benefitov pre občanov za aktívnu separáciu komunálneho odpadu. Išlo by napríklad o dodávky hygienických vreckoviek, toaletného papiera, čistiacich prostriedkov, pomôcok a podobne. Mesto o týchto benefitoch rokuje s oboma OZV.