Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Na súde v Humennom pokračovalo pojednávanie s bývalým kňazom

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bývalý kňaz Anton P. čelí obžalobe zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania. Obeťou mala byť, ešte ako dieťa, dnes 26-ročná žena zo severovýchodu Slovenska.

Humenné 24. októbra (TASR) – Na Okresnom súde v Humennom dnes pokračovalo pojednávanie s bývalým kňazom Antonom P., ktorý čelí obžalobe zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania. Obeťou mala byť, ešte ako dieťa, dnes 26-ročná žena zo severovýchodu Slovenska. Na dnešnom pojednávaní vypovedal aj exmanžel poškodenej a súdny znalec v odbore klinickej psychológie.

Podľa slov exmanžela sa mu žena zverila, že otcom jej syna je obžalovaný. Ten po jej svadbe začal podľa slov bývalého manžela zasahovať do ich vzťahu, znevažoval ho v očiach poškodenej, hanobil jeho vierovyznanie a národnosť. Exmanžel tvrdí, že poškodená mu o údajnom zneužívaní v detstve povedala. Verí jej, nakoľko si to odnieslo aj ich manželstvo.

Žene navrhol, aby vyhľadala odbornú pomoc. Podľa neho poškodená aj po ich rozvode niekoľkokrát žiadala obžalovaného, aby ju nekontaktoval. Obžalovaný na margo výpovede svedka uviedol, že nehovorí pravdu. Tvrdí, že v čase, keď sa poškodená vydala, mu nešlo o ňu, ale chránil svojho syna.

Súdny znalec skonštatoval, že poškodená je schopná správne reprodukovať prežité udalosti, ktoré sú predmetom trestného konania. „Nezistil som u nej snahu skresľovať udalosti vo svoj prospech,“ vysvetlil. Podľa jeho slov konanie obvineného traumaticky ovplyvnilo jej bežný život a viedlo k vzniku chorobných príznakov prejavujúcich sa patologickou úzkosťou, depresiou a neurotickou symtomatológiou. „Má problém s vyjadrovaním a prežívaním citov, s naviazaním plnohodnotného partnerského vzťahu s iným mužom,“ dodal.

Na otázku senátu, či bolo možné zo strany poškodenej, aby tak dlho tajila udalosti popísané v skutku obžaloby, súdny znalec odpovedal kladne. Podľa jeho slov je veľmi veľa prípadov práve u dievčat, ktoré boli vystavené sexuálnemu násiliu v období puberty, že pocity viny, ktoré u nich vznikli, pretrvávali až do dospelosti, kedy z rôznych príčin tento skutok vyšiel najavo.

Poškodená tvrdí, že svedkom údajných intímností mal byť aj vtedajší miništrant, ktorý sa dnes tiež postavil pred senát, ale ten poprel, že by videl niečo z toho, čo tvrdí obžaloba.

Poškodená ešte na pojednávaní, ktoré sa uskutočnilo v máji tohto roka, vo výpovedi uviedla, že s obžalovaným sa spoznala v čase, keď bola žiačkou šiesteho ročníka. Ďalej uviedla, kedy a ako došlo k sexuálnemu zneužitiu a neskôr aj k znásilneniu. Podľa jej slov to bolo v čase, keď ešte nedovŕšila vek 15 rokov. Žena nemá k dispozícii žiadne dôkazy, ktoré by jej obvinenia potvrdili. Trestné oznámenie sa rozhodla podať po viacerých návštevách u psychológa.

Obžalovaný v máji pred súdom uviedol, že vinný nie je. Zároveň potvrdil, že s poškodenou má syna.

Ďalší termín pojednávania bol stanovený na 18. januára. V prípade preukázania viny hrozí mužovi trest odňatia slobody až na 12 rokov.

Bývalého kňaza obvinila zo sexuálneho zneužívania aj ďalšia žena v roku 2001. Obvinenia však neskôr stiahla s tým, že si ich vymyslela.