Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Humenné patrí k mestám s najnižším poplatkom za odpad

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Humenné patrí k mestám s najnižšími daňami a miestnymi poplatkami.

Humenné 25. januára (TASR) - Humenné patrí k mestám s najnižšími daňami a miestnymi poplatkami. Mestskú pokladnicu to však oberá každoročne o desiatky tisíc eur, na čo poukázala radnica aj pri schvaľovaní tohtoročného rozpočtu.

Humenčania sa však nemusia báť, že si v nasledujúcich mesiacoch siahnu hlbšie do vrecka. Daňové príjmy a poplatok za komunálne odpady či drobné stavebné odpady sú v rámci tohtoročného rozpočtu samosprávy predpokladané zhruba na úrovni roku 2014, nakoľko v Humennom nedošlo k úprave sadzieb daní a poplatkov.

V tomto hornozemplínskom meste sa pritom nemenili dane zhruba od roku 2004 s výnimkou roka 2012, kedy ich upravili v nadväznosti na novelu zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. "Aj napriek tomu patrí Humenné k mestám s najnižšími daňami," informovala TASR hovorkyňa radnice Michaela Slivková Kirňaková.

Humenčan zaplatí ročne za tuhý komunálny odpad (TKO) 13,50 eura. "Ročný poplatok za TKO na obyvateľa v Bardejove je 27,01 eura, v Poprade 21,13 eura, vo Vranove nad Topľou 19,71 eura," porovnala poplatky niekoľkých východoslovenských miest Slivková Kirňaková.

Či zostane v Humennom v nasledujúcich rokoch všetko "po starom", je nateraz otázne. Vedúca finančného odboru radnice Eva Leňková však počas piatkového (23.1.) zasadnutia humenského zastupiteľstva upozornila: "Strata na komunálnom odpade predstavuje ročne 58.000 eur. Mesto to musí vykrývať za neplatičov aj za to, že príjem nepostačuje na výdavky, ktoré majú v súvislosti s TKO Technické služby mesta."