Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Radnica v Humennom chystá záchytný koterec pre stratené psy

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Ak sa majiteľ psa ohlási a potvrdí sa vlastníctvo psa, mestská polícia mu nájdené zviera odovzdá, uviedla Michaela Dochánová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom.

Humenné 19. februára (TASR) – Humenská radnica chystá vytvorenie záchytného koterca pre stratené psy. Strateným zvieratám tam poskytnú krmivo a vodu. Technické služby ho budú prevádzkovať od konca februára.

Prípady s výskytom túlavých psov sú v Humennom podľa radnice ojedinelým problémom. "Starosti však robia najčastejšie psy, ktoré majiteľom vybehnú z dvora, pretože ich niekto alebo niečo vyplašilo z obydlia. Známe sú takéto prípady počas silvestrovských ohňostrojov," uviedla Michaela Dochánová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom.

Zvieratá budú v koterci umiestnené 48-hodín. "V rámci tejto čakacej doby mestskí policajti psa odfotografujú a následne tieto fotografie uverejnia na webových stránkach mesta či sociálnych sieťach, aby sa informácia o nájdenom psovi dostala medzi širokú verejnosť. V areáli Technických služieb sa navyše po pracovnej dobe nachádza strážna služba, takže pes v koterci bude neustále pod dozorom," vysvetlila Dochánová.

Takýmto postupom chcú podľa jej slov najskôr nájsť majiteľa a predchádzať prípadom ako v ostatných okolitých mestách, keď si odchytová služba automaticky odvezie psa do svojho útulku, najčastejšie niekoľko kilometrov do iného mesta a majiteľ potom musí za prevzatie psa platiť správne poplatky vo výške niekedy aj 50 eur.

"Ak sa majiteľ psa ohlási, po overení príslušných dokumentov, ktoré potvrdia vlastníctvo psa, mu mestská polícia nájdené zviera odovzdá," dodala Dochánová.

V opačnom prípade, ak sa do 48-hodín nenájde majiteľ psa, bude kontaktovaná odchytová služba vo Veľkých Kapušanoch, s ktorou mesto začiatkom februára uzavrelo zmluvu, a tá si psa prevezme.