Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Humenné vyčlenilo na podporu športu 87.000 eur

Volejbal Foto: TASR/Martin Baumann

Financie z rozpočtu poputujú aj na rozvoj dievčenského futbalu, na podporu športovej činnosti v oblasti volejbalu, basketbalu, tenisu, plávania, atletiky, taekwonda, šachu a stolného tenisu.


Humenné 20. februára (TASR) – Humenné vyčlenilo na podporu športu v tomto roku 87.000 eur. Dotácie schválili mestskí poslanci na svojom minulotýždňovom zasadnutí.

Humenská samospráva každoročne podporuje rozvoj športu v meste priamou finančnou dotáciou, a to prostredníctvom Centra voľného času (CVČ) Dúha a športových klubov, tiež nefinančnou podporou prostredníctvom Správy športových a rekreačných zariadení Humenné na základe uzatvorených nájomných zmlúv.

Najviac financií, 26.300 eur, poputuje z rozpočtu mesta Mládežníckemu hokejovému klubu Humenné. Dotáciu použije na zabezpečenie výstroje pre všetky vekové kategórie, réžiu klubu, pre hráčov a trénerov na cestovné náklady. Ako uvádza dôvodová správa, časť financií pokryje mzdové náklady pracovníkov klubu a náklady spojené so zabezpečením domácich zápasov v mládežníckych kategóriách.

Futbalový klub (FK) Humenné požiadal v tomto roku o dotáciu na svoju činnosť vo výške 27.000 eur, dostane o 5800 eur menej. Vlani bola klubu poskytnutá finančná čiastka 8000 eur. Na výrazný nárast upozornila poslankyňa Mária Cehelská (Strana občianskej ľavice). O dotáciu na činnosť mládežníckych futbalových družstiev vo FK Humenné požiadalo aj CVČ Dúha.

Podľa slov predsedu Správnej rady FK Humenné a prednostu Mestského úradu v Humennom Ondreja Bartka súvisí nárast žiadanej dotácie so zvýšeným počtom registrovaných aktívnych hráčov. Pod hlavičkou klubu momentálne pôsobí deväť mládežníckych družstiev a jedno mužstvo dospelých. „Centrum voľného času zabezpečuje, čo sa týka mládeže, čo sa týka záujmových útvarov, hlavne mzdy, resp. odmeny trénerom a dopravu,“ uviedol s tým, že FK Humenné zaisťuje materiálnu časť.

Financie z rozpočtu poputujú aj na rozvoj dievčenského futbalu, na podporu športovej činnosti v oblasti volejbalu, basketbalu, tenisu, plávania, atletiky, taekwonda, šachu a stolného tenisu. Celkový súčet žiadaných súm predstavoval takmer 180.000 eur. Ako na mestskom zastupiteľstve uviedla primátorka Jana Vaľová (Smer-SD), dotácie pre všetky kluby sú oproti minulému roku vyššie o viac ako 20 percent. Členovia komisie športu a mládeže budú mať podľa jej slov možnosť jednotlivým klubom prerozdeliť aj tzv. malé dotácie.