Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hurbanovo získa od štátu na dostavbu vodovodu 200.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Vďaka úspešnému projektu, v rámci ktorého sa v Hurbanove vybudovala a rozšírila verejná kanalizácia, sa môže na ňu napojiť 1260 domácností a firiem.

Hurbanovo 25. februára (TASR) – Vďaka úspešnému projektu, v rámci ktorého sa v Hurbanove vybudovala a rozšírila verejná kanalizácia, sa môže na ňu napojiť 1260 domácností a firiem. Konštatoval to dnes minister životného prostredia Peter Žiga.

Ako povedal, kanalizácia sa buduje a obnovuje na celom Slovensku. „Som veľmi rád, že v Hurbanove sme investovali viac ako šesť miliónov eur, z ktorých viac ako 90 percent poskytla Európska únia a štátny rozpočet,“ konštatoval minister. Okrem toho avizoval, že mesto získa od štátu financie na dostavbu vodovodu. „Žiadosť Mestského úradu Hurbanovo o poskytnutie finančnej podpory na dobudovanie vodovodu Environmentálny fond schválil a mesto dostane ďalších 200.000 eur,“ povedal Žiga.

Primátorka Hurbanova Ildikó Basternáková konštatovala, že v ostatnom roku sa mestu podarilo dokončiť dva projekty. „Mesto Hurbanovo vypracovalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok pre projekt Hurbanovo – rozšírenie kanalizácie v rámci Operačného programu – Životné prostredie a Prioritná os – 1 Integrovaná ochrana a racionálne využívanie vôd,“ uviedla s tým, že predmetom stavby bolo vybudovanie splaškovej kanalizácie v šiestich lokalitách mesta Hurbanovo. Splaškové odpadové vody z predmetných lokalít sú gravitačne zaústené alebo prečerpávané pomocou čerpacích staníc do existujúcej stokovej siete mesta a ďalej odvedené do mestskej čistiarne odpadových vôd (ČOV). Súčasťou stavby bolo i vybudovanie siedmich čerpacích staníc, ktoré sú digitálne prepojené na riadiace centrum ČOV. „Projekt rozšírenia kanalizačnej siete sa začal realizovať v júni roku 2010 a bol ukončený v minulom roku. Celkové investičné náklady boli vyše 6,2 milióna eur. Projekt bol spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie, zo štátneho rozpočtom SR a s päťpercentnou spoluúčasťou mesta. Dokončením tohto projektu sa vybudovala mestská kanalizácia vo všetkých uliciach v mestských častiach Hurbanovo a Bohatá,“ ozrejmila. Ide o sedemkilometrový úsek.

Basternáková ocenila správu o finančnej podpore na dobudovanie vodovodu. „Pevne verím, že čoskoro sa nám podarí na celom území Hurbanova vybudovať mestskú vodovodnú sieť pre zásobovanie všetkých obyvateľov kvalitnou pitnou vodou,“ podčiarkla.