Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Hvezdáreň v Žiari nad Hronom pozýva na pozorovanie oblohy aj prednášku

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Deň otvorených dverí je v žiarskej hvezdárni už obľúbeným podujatím. Poskytuje verejnosti príležitosť ako prežiť zaujímavé popoludnie v priestoroch hvezdárne.

Žiar nad Hronom 8. marca (TASR) - Pozorovanie oblohy pomocou astronomickej techniky, odbornú prednášku, kvízy a ďalšie podujatia pripravili pre verejnosť na nedeľu 13. marca pracovníci Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Deň otvorených kvetí hvezdárne bude už tradične súčasťou celoslovenského Dňa hvezdární a planetárií 2016.

"V nedeľu o 14.00 h priblížime našim návštevníkom aktuálnu oblohu začínajúcej jari. Od 15.30 h bude program pokračovať hlavne pre dospelých prednáškou Zdeňka Mikuláška z Masarykovej univerzity v Brne pod názvom Hviezdy a my," priblížil odborný pracovník hvezdárne Tomáš Dobrovodský.

Podľa jeho ďalších slov bude pripravený program aj pre deti. Pre tie najmenšie to budú napríklad rozprávky v UFO sále. "Naši návštevníci budú mať možnosť vidieť simuláciu letu rakety na obežnú dráhu Zeme aj s výkladom nášho odborného pracovníka," dodal Dobrovodský. Chýbať nebudú ani hry, kvízy či ukážky experimentovania so svetlom a výstava výtvarných prác Vesmír očami detí.

V prípade priaznivého počasia sa môžu nadšenci tešiť aj na pozorovanie oblohy. "Počas denného bloku od 14.00 do 16.00 h to bude pozorovanie Slnka a od 19.00 h pripravujeme v prípade priaznivého počasia večerný blok pozorovania, kde sa bude prostredníctvom ďalekohľadov pozorovať večerná obloha," dodal Dobrovodský.

Deň otvorených dverí je v žiarskej hvezdárni už obľúbeným podujatím. Podľa Dobrovodského poskytuje verejnosti príležitosť ako prežiť zaujímavé popoludnie v priestoroch hvezdárne, kde im pracovníci ukážu to najzaujímavejšie.