Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Vo Vinianskom jazere sa môže opäť kúpať, hygienici zákaz zrušili

Kúpajúci sa na Vinianskom jazere Foto: TASR/Milan Kapusta

Zvýšené množstvo enterokokov v jeho vodách sa na základe posledných laboratórnych rozborov totiž nepotvrdila.

Vinné 6. augusta (TASR) - Kúpanie vo Vinianskom jazere, ktoré zakázali v piatok 3. augusta hygienici pre zvýšené množstvo enterokokov v jeho vodách, je opätovne povolené. Na základe posledných laboratórnych rozborov sa totiž zvýšená prítomnosť spomínaných baktérií v prírodnom kúpalisku nepotvrdila.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach dnes ráno TASR informoval, že zákaz kúpania na Vinianskom jazere je stále v platnosti na základe nepriaznivých výsledkov rozborov jeho vody z minulého týždňa. O niekoľko hodín však dostal výsledky laboratórnych testov vody, ktorú odobrali z prírodného kúpaliska v piatok (3.8.). Na základe nich kleslo množstvo enterokokov vo vode pod prípustnú hranicu.

RÚVZ dnes oznámil prevádzkovateľovi prírodného kúpaliska, že dôvody pre ďalšie trvanie zákazu kúpania na Vinianskom jazere pominuli. Ako pre TASR povedala Daniela Kniežová z RÚVZ Michalovce, kontrolné odbery vody z jazera zrealizujú hygienici za účelom jej ďalšieho rozboru aj v utorok 7. augusta.

Črevné enterokoky vo vode sú odrazom fekálneho znečistenia a môžu byť pôvodcom infekčných ochorení u ľudí. Čo sa konkrétne podpísalo pod ich zvýšenú koncentráciu na Vinianskom jazere v uplynulých dňoch, zatiaľ nie je známe.