Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

HZS pátrala po bieloruskom turistovi. Telo našli v poľských Tatrách

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Turista sa na túru vybral ešte v pondelok (3. 7.).

Poprad 5. júla (TASR) - Horská záchranná služba (HZS) pátrala vo Vysokých Tatrách po 22-ročnom bieloruskom turistovi. Jeho telo sa našlo na poľskej strane Tatier pod Rysmi. Ako HZS informuje na svojej webovej stránke, pravdepodobne sa mu stal osudným pád v exponovanom teréne po pošmyknutí sa na snehovom poli.

Turista sa na túru vybral ešte v pondelok (3. 7.). Na Rysy plánoval vystúpiť z Morského oka. Poľskí záchranári už počas dňa prehľadávali vytypovanú oblasť z poľskej strany. Polícia potvrdila, že telefón turistu bol ešte v pondelok prihlásený aj v slovenskej sieti. HZS bola o pomoc pri pátraní požiadaná poľskou horskou službou TOPR v utorok (4. 7.) večer.

Následne išli v stredu skoro ráno do Mengusovskej a Ťažkej doliny prehľadávať oblasť Rysov s dronmi dvaja príslušníci Strediska lavínovej prevencie. "O súčinnosť bola požiadaná aj Letka Ministerstva vnútra SR," dodávajú horskí záchranári s tým, že oblasť prehľadávali pozemne aj zo vzduchu.

"Krátko pred poludním prišla od záchranárov TOPR informácia, že nezvestného našli na poľskej strane Tatier, pod Rysmi, žiaľ už bez známok života," uviedla HZS.