Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

HZS: Dvojica turistov uviazla na hrebeňoch Malej Fatry

Zásah horských záchranárov Foto: Teraz.sk/HZS

Ako informuje HZS na svojej internetovej stránke, na hrebeni Malej Fatry v tom čase dosahoval vietor v nárazoch 30 m/s a teplota bola mínus 10 stupňov Celzia.

Terchová 28. decembra (TASR) - Horskú záchrannú službu (HZS) požiadala dnes (28.12.) v podvečerných hodinách o pomoc česká turistka. Pri túre po hrebeni Malej Fatry ju a jej kolegu zastihla tma a nepriaznivé poveternostné podmienky, pre ktoré nedokázali samostatne zostúpiť. Ako informuje HZS na svojej internetovej stránke, na hrebeni Malej Fatry v tom čase dosahoval vietor v nárazoch 30 m/s a teplota bola mínus 10 stupňov Celzia.

"40-ročný turista bol podchladený, mal omrzliny na rukách a tvári. Štyria záchranári sa za pomoci lanovky dostali na hrebeň a následne pokračovali na Veľký Kriváň, kde našli uviaznutú dvojicu," uviedla HZS.

Záchranári na mieste dvojici poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a po zateplení s postihnutými pokračovali do Snilovského sedla, odkiaľ boli pomocou lanovky transportovaní do Vrátnej. Podchladeného muža odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci na prevoz do nemocnice, kde mal podstúpiť ďalšie lekárske ošetrenia.