Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Nízkych Tatrách spadli lavíny, zranili sa dvaja lyžiari

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Horskí záchranári upozorňujú turistov, aby nepodceňovali lavínové výstrahy a počas plánovania túr.


Demänovská Dolina 20. februára (TASR) - V Nízkych Tatrách spadli dnes dopoludnia dve lavíny. Pri lyžovaní v Školskom žľabe strhla lavína dvoch lyžiarov, pád lavíny nahlásili českí turisti aj v oblasti Kotlísk, kde mal sneh zasypať troch maďarských turistov. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke.

Lyžiarom, ktorých strhla lavína v Školskom žľabe, sa z nej podarilo dostať s pomocou kamarátov, avšak sťažovali si na bolesti chrbtice. O súčinnosť pri záchrannej akcii požiadala HSZ aj posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu a na miesto ku zraneným odišli záchranári HZS pozemne. Oboch lyžiarov neskôr pozemne transportovali z Lukovského kotla, po ošetrení a zafixovaní ich odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci.

Pád lavíny v oblasti Kotlísk oznámili HZS dvaja českí turisti ešte počas presunu záchranárov k zraneným lyžiarom v Školskom žľabe. Do jedného zo žľabov spadli s lavínou traja maďarskí turisti, ktorí mali byť podľa hlásenia úplne zasypaní. Po vzájomnej dohode so záchranármi HZS letela posádka VZZS z Popradu na miesto pádu druhej lavíny a o súčinnosť požiadali aj posádku VZZS z Banskej Bystrice. Posádky dopravili na miesto psovodov HZS, avšak na lavínisku sa zistilo, že všetkým zasypaným sa podarilo svojpomocne z lavíny dostať. Po overení všetkých dostupných informácií a zistení, že sú všetci v poriadku, boli horskí záchranári s oboma posádkami odvolaní.

Horskí záchranári v tejto súvislosti upozorňujú turistov, aby nepodceňovali lavínové výstrahy a počas plánovania túr sa vopred informovali o podmienkach na oblastných strediskách HZS.

V najvyšších miestach Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo
Liptovský Hrádok 20. februára (TASR) - V najvyšších miestach Vysokých a Západných Tatier pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Rovnaký stupeň platí aj v Malej Fatre, a to od nadmorskej výšky 1400 metrov. V Nízkych Tatrách od 1500 a vo Veľkej Fatre od 1300 metrov nad morom trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo platí najmä pre južne, juhovýchodne a východne orientované svahy, kde vietor počas posledného sneženia prenášal sneh, ktorý sa nedostatočne spevnil s podkladovou vrstvou a vytvoril nestabilné snehové útvary, ktoré sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení. V stredných vysokohorských polohách sa snehová pokrývka stabilizovala vplyvom ochladenia a dobre previazala s novým snehom vďaka prechodu zrážok z dažďovej formy do snehovej. V Nízkych Tatrách sú najnebezpečnejšie vplyvom silného vetra v priebehu noci svahy s južnou a juhovýchodnou orientáciou.

Teplota do rána klesla na -12 stupňov Celzia v najvyšších polohách až na mínus päť stupňov Celzia v stredných polohách. V priebehu dňa a hlavne noci môže vietor vplyvom príchodu teplého frontu v oblastiach nad pásmom lesa dosahovať krátkodobo v nárazoch rýchlosť 25 až 31 metrov za sekundu (90 až 115 kilometrov za hodinu). Očakáva sa ustálenie zrážok, v nedeľu 21. februára postupné otepľovanie a nové zrážky. Na mnohých miestach sú vytvorené snehové jazyky, na náveterných stranách hrebeňov sa nachádza ľadová vrstva.