Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

ZÁSAHY HORSKÝCH ZÁCHRANÁROV: Pomáhali Angličanovi aj dvom Slovákom

Ilustračné foto Foto: TASR/Henryk Zajac

Z Brankovského ľadopádu pri lezení spadol z výšky asi 30 metrov 30-ročný slovenský horolezec.

Jasná 23. januára (TASR) - Do Lukového kotla v Nízkych Tatrách spadol dnes predpoludním slovenský lyžiar. Mužovi, ktorý si pri lyžovaní vo voľnom teréne pravdepodobne zlomil stehennú kosť, pomáhali horskí záchranári i Vrtuľníková záchranná zdravotná služba (VZZS). Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke.

"Záchranár HZS zlyžoval k postihnutému, ktorého ošetril, zafixoval a zateplil. V súčinnosti s lekárkou VZZS bol 30–ročný muž nabalený do vákuového matraca, následne pomocou navijaka vyprostený z miesta nehody a transportovaný na Konský grúň, kde záchranári HZS zabezpečili miesto na pristátie," uviedla k zásahu HZS s tým, že po medzipristátí leteckí záchranári muža transportovali do nemocnice v Poprade.

Pád lyžiara v oblasti Lukového kotlaDňa 23. 1. 2016 predpoludním prišla žiadosť o pomoc z Nízkych Tatier, kde pri lyž...

Posted by Horská Záchranná Služba on 23. január 2016
.


Angličan si pri náraze na sánkarskej dráhe vážne poranil nohu

Na sánkarskej dráhe vo Vysokých Tatrách dnes utrpel zranenie muž anglickej národnosti. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS).

"V spodnej časti sánkarskej dráhy z Hrebienka do Starého Smokovca nezvládol zákrutu a nabúral do betónového múru. Nárazom si spôsobil otvorenú zlomeninu predkolenia," uviedla HZS s tým, že k nehode došlo dnes dopoludnia.

Muža na mieste ako prví ratovali horskí záchranári. Po ošetrení a fixácii dolnej končatiny ho odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotníckej pomoci.


Pád horolezca z Brankovského ľadopádu

Z Brankovského ľadopádu dnes popoludní pri lezení spadol z výšky asi 30 metrov 30-ročný slovenský horolezec. Mužovi, ktorý utrpel viaceré vážne poranenia a bol v bezvedomí, pomáhali horskí aj leteckí záchranári. Informuje o tom na svojej internetovej stránke Horská záchranná služba (HZS).

Na pomoc horolezcovi odišli skupiny záchranárov HZS z Oblastného strediska Veľká Fatra a o súčinnosť požiadali aj posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Banskej Bystrice.

Po príchode na miesto nehody poskytla prvá skupina horských záchranárov zranenému horolezcovi neodkladné zdravotné ošetrenie, pacienta zateplili a pripravili na transport. V sprievode druhej skupiny záchranárov prišla aj lekárka posádky Rýchlej lekárskej pomoci, ktorá bola vyslaná do Podsuchej. Po podaní intravenóznej liečby transportovali horskí záchranári zraneného pomocou lanovej techniky a nosidiel k najbližšiemu možnému miestu pre odovzdanie posádke VZZS. Následne bol muž za pomoci navijaku vrtuľníkom prevezený na lúku pri Podsuchej, odkiaľ s ním po jeho preložení na palubu smerovala posádka VZZS do nemocnice v Ružomberku.