Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo by malo postupne mierne klesať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo - 3. stupeň.

Liptovský Hrádok 4. decembra (TASR) - Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo - 3. stupeň. Celkovo pripadlo v minulých dňoch 60 až 130 centimetrov nového suchého snehu, ktorý je však veľmi nerovnomerne rozložený. Najviac snehu je na záveterných svahoch, pod sedlami a v žľaboch vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov. Informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

Uvoľnenie lavíny na strmých svahoch je podľa neho možné už pri malom mechanickom zaťažení, vyskytnúť sa však môžu aj stredne veľké spontánne lavíny z nového snehu. Veľké množstvo nového snehu je nafúkané do dolín a na hranicu lesa a kosodreviny. Pozor treba dávať na lokálne terénne pasce. V Malej Fatre a v Nízkych Tatrách (nad 1700 m) trvá mierne lavínové nebezpečenstvo - 2. stupeň. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri väčšom mechanickom zaťažení Vo Veľkej Fatre vzhľadom na nižší úhrn snehu pretrváva len malé lavínové nebezpečenstvo (1. stupeň), no lokálne môže byť situácia horšia.

Tendencia lavínového nebezpečenstva je mierne klesajúca, snehová pokrývka pomaly sadá a bude sa na slnkom osvietených svahoch postupne stabilizovať,“ doplnil Kyzek.