Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

I. NESROVNAL: My chránime ľudí, hazardu ide o peniaze

Na archívnej snímke primátor hlavného mesta Bratislava Ivo Nesrovnal. Foto: TASR - Pavol Zachar

Krajská prokuratúra v Bratislave navrhla v máji mestské nariadenie o zákaze herní v hlavnom meste zrušiť.


Bratislava 30. júna (TASR) – Hlavné mesto bráni ľudí, hazardu ide o peniaze. Vyhlásil to primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na margo štvrtkového (29.6.) rozhodnutia mestských poslancov nevyhovieť protestu prokurátora voči všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o zákaze umiestnenia herní v hlavnom meste. Krajská prokuratúra v Bratislave pritom navrhla toto VZN zrušiť. Prokurátor je teraz oprávnený podať žalobu na súd. 

"Vytvorili sme jednotnú skupinu a hlasovanie bolo takmer jednomyseľné, a to nevyhovieť protestu prokurátora a zostať pri platnosti zákazu hazardu v Bratislave. Je to vôľa 136.000 ľudí a tá sa nedá obísť," povedal primátor. Zástupcovia prevádzkovateľov hazardných hier však tvrdia, že hlavné mesto ignoruje zákony a nezodpovedne hazarduje s financiami Bratislavčanov. Podľa Nesrovnala sa však vyhrážali už v minulosti a robia to aj teraz. "Keď nás budú žalovať, budeme sa brániť. My chránime Bratislavčanov, im ide o peniaze," skonštatoval.

Aliancia za čistú hru – Clarify tvrdí, že sa mesto vydalo na cestu, na ktorej konci budú musieť všetci Bratislavčania siahnuť do peňaženiek, aby bolo z čoho zaplatiť vysoké odškodné prevádzkovateľom hazardných hier za škody spôsobené týmto VZN. Podľa Asociácie zábavy a hier (AZAH) a Asociácie prevádzkovateľov videohier (APV) čelní predstavitelia mesta bagatelizujú protest prokurátora. Asociácie nechápu, ako môžu byť obyvatelia mesta vystavovaní riziku prehratých sporov.

Iniciatíva Zastavme hazard však rozhodnutie mestského zastupiteľstva vníma pozitívne. "Prosíme aj generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby preveril postup Krajskej prokuratúry v Bratislave, lebo si myslíme, že ten protest bol neopodstatnený a v zákone nemal oporu," povedal pre TASR Peter Beňa z iniciatívy s tým, že mesto pri prijímaní tohto VZN postupovalo v súlade so zákonom.

Krajská prokuratúra v Bratislave navrhla v máji VZN o zákaze herní v hlavnom meste zrušiť. Svoj návrh zdôvodnila tým, že o nariadení bratislavskí poslanci koncom marca hlasovali a rozhodli na základe petície občanov opakovane napriek tomu, že VZN nebolo schválené už na predchádzajúcom februárovom zasadnutí. Zákonná úprava petičného práva podľa prokuratúry nepredpokladá možnosť opakovaného vybavenia už raz vybavenej petície. Bratislavskí mestskí poslanci však tomuto protestu nevyhoveli. Prokurátor je teraz oprávnený podať žalobu na súd.

Magistrát tvrdí, že hlasovanie a prijatie tohto VZN bolo uskutočnené v súlade s právnymi predpismi. Argumentuje tým, že petícia a hlasovanie o návrhu VZN tvoria dve oddelené fázy v procese hlasovania o zákaze hazardu. Mesto zastáva názor, že rozhodovanie o schválení alebo neschválení VZN nemožno považovať za rozhodovanie či konanie o petícii, ani za hlasovanie na základe petície. Proces prijímania VZN podľa samosprávy predstavuje samostatné a nezávislé konanie.