Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Imobilným Žilinčanom pomôže do mestského divadla pásový schodolez

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Schodolez získalo divadlo vďaka podpore mesta Žilina a Nadačného fondu Kia Motors Slovakia v Nadácii Pontis.

Žilina 1. júla (TASR) – Mestské divadlo Žilina získalo unikátny pásový schodolez pre návštevníkov s obmedzenou pohybovou schopnosťou či starších, imobilnejších divákov. Podľa riaditeľa mestského divadla Antona Šulíka bolo jedným z najväčších hendikepov historickej budovy divadla, že nemala bezbariérový prístup.

„Budova divadla je kultúrnou pamiatkou, nie je možné v nej robiť zásahy do architektúry, vrátane výstavby výťahu či bezbariérovej rampy. Máme krásnu budovu, no na jej architektúre nám najviac prekážalo, že sa nám nedarilo všetkých divákov dostať do divadla. A tri roky sme hľadali spôsob a prostriedky, aby sme naozaj mohli vytvoriť čo najbezbariérovejší priestor pre ľudí, ktorí takisto majú právo ísť za kultúrou a osobným vyžitím,“ uviedol Šulík.

Doplnil, že schodolez získalo divadlo vďaka podpore mesta Žilina a Nadačného fondu Kia Motors Slovakia v Nadácii Pontis. „Je to zariadenie, ktoré sa podloží pod invalidný vozík a diváka dostaneme priamo do sály veľmi jednoduchým a pohodlným spôsobom. Myslím si, že aj dôstojným. Doteraz sme totiž ľudí viezli výťahom pre techniku, čo je veľmi nedôstojné. Alebo dvaja až štyria technici veľmi statočne človeka s vozíkom vyniesli až do sály. Divadlo sa tak neotvára len dramaturgicky, ale aj spoločensky pre ľudí, ktorí takisto majú možnosť ísť za niečím, čo im možno spestrí ich údel,“ dodal riaditeľ žilinského mestského divadla.