Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

Indonézski umelci zavítajú do centra mesta s orchestrom z bambusu

Na sn. Hviezdoslavove námestie. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V piatok 10. augusta o 18.00 h odohrajú na Staromestskom kultúrnom lete koncert pod názvom Indonézsky Gamelan.

Bratislava 7. augusta (TASR) – Na Hviezdoslavovo námestie do centra Bratislavy po minuloročnom úspechu opäť zavítajú indonézski umelci. V piatok 10. augusta o 18.00 h odohrajú na Staromestskom kultúrnom lete koncert pod názvom Indonézsky Gamelan.

Umelci predstavia hudbu hranú gamelanovým orchestrom Joged Bumbung. Ten sa pre zábavu využíva najmä na Bali. Je vyrobený prevažne z bambusu, má veľa xylofonických nástrojov, gongy, bubny, bambusové flauty a zopár špecifických balinézskych činelov.

Výroba z bambusu
Foto: TASR/Yiyuan Li
Koncert otvoria skladbou Pembukaan
Na začiatku programu budú môcť Bratislavčania sledovať aj známy balijský tanec Panyembrama a počuť inštrumentálnu pieseň Pembukaan, čo znamená Predohra a zvyknú sa ňou otvárať vystúpenia. Návštevníci si budú môcť vychutnať aj Sekar Uled, veľmi starú pieseň z knihy o balijskej kultúre a hudbe, ktorú zložil kanadský skladateľ Collin McPhee. V preklade názov znamená "stať sa z húsenice motýľom."

Tanec z Jávy
Umelci sa predstavia aj so zmesou troch tancov, ktoré pochádzajú zo západnej strany provincie Irian Jaya, známej ako Papua. Niektoré z týchto piesní sú určené pre svadobné obrady, dedinské slávnosti, ale taktiež ako vojnové či tanečné piesne. Na Slovensku sú prezentované po prvýkrát. Bratislavčania uvidia aj tanec z ostrova Jáva od Sundanézanov. Hudba obsahuje prvky Ketuk Tilu, špecifickej sundánskej hudby, hoci väčšina pohybov tohto tanca sa inšpiruje tradičným indonézskym bojovým umením Pencak Silat.

Koncert sa uskutoční vďaka podpore Veľvyslanectva Indonézskej republiky. Vstup naň je voľný. Mestská časť Staré Mesto o podujatí informuje na svojej webovej stránke