Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Nesrovnal: Chceme, aby sa o letnú a zimnú údržbu staral mestský podnik

Na snímke primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR - Dano Veselský

Magistrát však podľa predbežného oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie pripravuje tender na letnú a zimnú údržbu komunikácií na štyri roky za odhadovaných 51,48 milióna eur s DPH.

Bratislava 5. decembra (TASR) – Hlavné mesto má do budúcnosti plán vykonávať letnú a zimnú údržbu komunikácií i cestnej zelene na území Bratislavy vlastným mestským podnikom. Vyhlásil to v utorok bratislavský primátor Ivo Nesrovnal s tým, že mesto tak bude mať priamy dosah na okamžitý výkon tejto údržby, dokáže lepšie pomáhať mestským častiam a lepšie reagovať na havarijné situácie.

Magistrát však podľa predbežného oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie pripravuje tender na letnú a zimnú údržbu komunikácií na štyri roky za odhadovaných 51,48 milióna eur s DPH. Súťaž plánuje mesto spustiť 27. decembra. Nesrovnal to vysvetľuje tým, že založenie plánovaného mestského podniku bude finančne, logisticky i právne náročné a nepredpokladá, že sa to podarí vyriešiť do októbra 2018, kedy sa končí osemročná zmluva s firmou A.R.K. technické služby. Tá v súčasnosti zabezpečuje čistotu na verejných komunikáciách v hlavnom meste.

"Na dobu, pokiaľ mesto nebude mať zriadenú vlastnú firmu, chceme obstarať nového dodávateľa, ale už iba na obdobie štyroch rokov. Bude to iba rámcová zmluva a rozsah objednávaných služieb od tohto externého dodávateľa bude klesať úmerne s tým, ako sa bude zvyšovať kapacita mesta vykonávať tieto činnosti vlastným komunálnym podnikom,"
vysvetlil primátor.

Pred samotným založením mestského podniku je podľa neho ešte potrebné dať si spraviť podnikateľský zámer a všetky kroky realizovať v spolupráci s mestským zastupiteľstvo, pretože iba ono je oprávnené rozhodovať o zriaďovaní či rušení mestských firiem. "Zadávame verejné obstarávanie na prípravu tohto podnikateľské plánu, ďalší krok bude schvaľovanie založenia podniku v zastupiteľstve, finančný biznis plán, zaobstaranie vozidiel či personálu," spresnil Nesrovnal. Finančný benefit založenia vlastného podniku sa podľa neho ukáže až neskôr, pretože mesto očakáva vysoké vstupné náklady. "Bavíme sa o desiatkach miliónov eur, len odhadovaná technika by mala stáť 15 miliónov eur," podotkol primátor. Zároveň odmieta tvrdenia, že mesto rieši založenie tohto mestského podniku na poslednú chvíľu, hoci sa o tom už dlhodobo diskutovalo. Ako tvrdí, mesto využíva dobu pred ukončením zmluvy s A.R.K. technické služby, aby naštartovalo systémové zmeny. Ak by sa hovorilo o tom tri roky predtým, bolo by to podľa Nesrovnala predčasné.

O plánoch hlavného mesta pri zabezpečení letnej a zimnej údržby komunikácií a cestnej zelene na území Bratislavy v rokoch 2018 až 2022 má byť vo štvrtok (7.12.) informované aj mestské zastupiteľstvo. Poslanci totiž od magistrátu žiadali analýzu, či je pre mesto výhodnejšie vykonávať letnú a zimnú údržbu prostredníctvom vlastnej firmy alebo externej spoločnosti.