Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Informačné centrum na Podlesku bude otvorené aj počas septembra

Na snímke výstup nad Misovými vodopádmi. Hrabušice – Podlesok. Foto: TASR - Milan Kapusta

Najviac turistov bolo poľskej národnosti, ktorí tvorili 30 až 40 percent klientely, po nich nasledovali Česi, domáci návštevníci tvorili 15- až 20-percentný podiel.

Spišská Nová Ves 8. septembra (TASR) - Informačné centrum (IC) Správy Národného parku (NP) Slovenský raj v turistickom stredisku Podlesok zaznamenalo počas letnej sezóny 2023 výrazný nárast návštevnosti. Z tohto dôvodu bude pre turistov mimoriadne otvorené aj počas celého mesiaca september. Informovala o tom Správa NP na svojej stránke s tým, že služby budú návštevníkom pracovníci centra poskytovať každý deň od 7.30 h do 15.00 h.

"Počas mesiacov júl a august navštívilo IC na Podlesku približne 8800 turistov. Oproti minuloročnému letu je to nárast o takmer 20 percent," uvádza Správa NP. Najviac turistov bolo poľskej národnosti, ktorí tvorili 30 až 40 percent klientely, po nich nasledovali Česi, domáci návštevníci tvorili 15- až 20-percentný podiel. Medzi ďalšie početné skupiny hostí IC patrili Maďari, Nemci, záujemcovia z Izraela a turisti z pobaltských krajín. Nechýbali ani hostia zo vzdialenejších krajín mimo Európy ako Kanada, Indonézia, Kórea a ďalších.

"Hlavným poslaním IC Správy NP Slovenský raj je podávať návštevníkom Slovenského raja kvalitné informácie, odporúčať im vhodné trasy výletov a zaujímavé lokality, ktoré stoja za návštevu. Naši pracovníci turistov zároveň primeranou formou informujú o zásadách bezpečného pohybu v prostredí národného parku, vychádzajúcich z platného návštevného poriadku," dodáva Správa NP. V rámci modernej expozície IC si návštevníci môžu pozrieť aj krátke videá z každej rokliny Slovenského raja, vyskúšať si 3D vizualizáciu Prielomu Hornádu a dozvedieť sa zaujímavosti o najvyhľadávanejších turistických trasách a o turistickom vybavení potrebnom pre ich zdolanie. K dispozícii tam sú aj informačné brožúry a sprievodcovia, ako aj možnosť zakúpiť si suveníry.