Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Iniciatíva mladých Parkotvor sa snaží premeniť park v centre Prievidze

Ilustračné foto Foto: TASR - Michal Svítok

S aktivitami na oživenie zelenej plochy začal Parkotvor v roku 2013, v rámci celodenného podujatia v septembri toho roku zbierali jeho členovia podnety od obyvateľov mesta, čo by v parku privítali.


Prievidza 11. decembra (TASR) - Úpravu zelene a návrat výhľadu na vyhliadku na Mariánskom vŕšku, posilňovacie ihrisko či osadenie informačných tabúľ zrealizovala iniciatíva mladých Parkotvor v parku Skotňa v Prievidzi. O premenu zelenej plochy v centre mesta, kde potom môžu Prievidžania i návštevníci mesta opäť tráviť svoj voľný čas, sa dobrovoľníci snažia už tretí rok.

"Parkotvor vznikol s cieľom zlepšiť kvalitu verejného priestoru, na ktorom sa budú podieľať hlavne obyvatelia mesta, a to od plánovania až po realizáciu konkrétnych zmien," uviedol pre TASR Jakub Kmeť z Parkotvoru. Skotňu si iniciatíva podľa neho vybrala preto, že ide o jeden z najväčších parkov v meste, ktorý je v blízkosti jeho centra. "V kombinácii s inštitúciami a objektmi vo svojej blízkosti ako Mariánsky kostol, Regionálne kultúrne centrum či Hornonitrianska knižnica sa tam vytvára množstvo príležitostí, ako tento priestor aktívne využiť pre obyvateľov mesta," skonštatoval.

S aktivitami na oživenie zelenej plochy začal Parkotvor v roku 2013, v rámci celodenného podujatia v septembri toho roku zbierali jeho členovia podnety od obyvateľov mesta, čo by v parku privítali a ako by mal tento priestor vyzerať. "Následne sme v parku spoločne s mestom Prievidza a ďalšími partnermi urobili niekoľko jednoduchých zmien predovšetkým na Mariánskom vŕšku. Veľmi nás potešilo, že park sa stal cieľom aj iných dobrovoľníckych aktivít, napríklad zamestnancov dvoch veľkých firiem či študentov Piaristického gymnázia Františka Hanáka," poznamenal Kmeť. Dobrovoľníci tam osadili dočasné paletové sedenie, informačné tabule s faktami o Prievidzi a parku, upravili zeleň a vyhliadku na Mariánskom vŕšku, minulý rok tam pod vŕškom pribudlo i vonkajšie posilňovacie ihrisko a pocitový chodník.

"Naše plány do budúcna? Všetko záleží od nášho voľného času, ktorého bolo v posledných mesiacoch nedostatok. Budeme radi, keď sa park Skotňa bude naďalej rozvíjať s prispením ďalších dobrovoľníkov, a to v spolupráci so samosprávou. Priestor vidíme v participatívnom rozpočte, ktorý Prievidza pripravuje. Je to príležitosť, ako môžu obyvatelia mesta podobným spôsobom zlepšiť svoje bezprostredné okolie, a to nielen v parku Skotňa," uzavrel Kmeť.