Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Inšpekcia na spornú stavbu na Fedinovej ulici nepôjde

Petržalčanom nová stavba, umiestnená medzi dvoma bytovými domami, spôsobuje praskliny v stene. "Odpovedali nám, čo máme robiť podľa zákona.

Bratislava 3. apríla (TASR) – Stavebný úrad bratislavskej mestskej časti Petržalka podal Slovenskej stavebnej inšpekcii podnet na vykonanie štátneho stavebného dohľadu na polyfunkčnom objekte na Fedinovej ulici. Petržalčanom nová stavba, umiestnená medzi dvoma bytovými domami, spôsobuje praskliny v stene. "Odpovedali nám, čo máme robiť podľa zákona. Ale my to už robíme," zdôvodnila pre TASR hovorkyňa petržalského miestneho úradu Mária Grebeňová-Laczová zamietavé stanovisko stavebnej inšpekcie.

Ako ďalej uviedla, petržalský stavebný úrad oslovil inšpekciu so zámerom čo najzodpovednejšie riešiť problém obyvateľov, ktorí uvádzajú, že novostavba poškodzuje ich majetok. "Načo je nám ale taký úrad, ktorý nerieši podnety občanov?" pýta sa. Pred časom podľa jej slov inšpekcia vykonávala dohľad na oveľa menej problematickej stavbe. Mestská časť sa preto zamýšľa nad výberom stavieb, kde sa vykonáva štátny stavebný dohľad.

Ako dodal starosta Petržalky Vladimír Bajan, Slovenskú stavebnú inšpekciu samospráva oslovila ako najvyššiu odbornú inštanciu v štáte pre nezávislé posúdenie problému. "Vážne sa zamýšľam nad tým, na čo je pre občana úrad, ktorý nepotrebuje podnety od občanov a samosprávy a nereflektuje na problematické stavby. Ako podpredseda ZMOS-u budem navrhovať zrušenie takéhoto úradu," vyjadril svoje sklamanie. Petržalský stavebný orgán podal podnet na vykonanie štátneho stavebného dohľadu 22. februára.

Koncom minulého týždňa petržalský stavebný úrad zorganizoval na svojej pôde stretnutie obyvateľov z Fedinovej ulice s investorom za účelom dosiahnutia dohody účastníkov o tých námietkach, ktoré vyplývajú z vlastníckych práv, ale prekračujú rozsah právomocí stavebného úradu. "Dohodli sa na tom, že investor dá vypracovať nový znalecký posudok, ktorý komplexne posúdi súčasný vplyv predmetnej novostavby na okolité bytové budovy, ako aj jej vplyv na okolité stavby v budúcnosti," dodala Grebeňová-Laczová.