Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

J. Andreja oslobodili spod obžaloby v prípade smrti ťažko chorého syna

Ilustračná snímka Foto: TASR

K smrti Dominika došlo 26. septembra 2015 v popradskom byte jeho rodičov.

Bratislava 22. júna (TASR) - Krajský súd (KS) v Prešove oslobodil Jozefa Andreja spod obžaloby v prípade smrti jeho ťažko zdravotne postihnutého syna. Štvrtkové rozhodnutie je právoplatné. TASR to potvrdila hovorkyňa súdu Ivana Petrufová. Na verdikt upozornil Denník N.

"Odvolací senát Krajského súdu v Prešove na dnešnom verejnom zasadnutí zrušil napadnutý rozsudok okresného súdu v celom rozsahu a obžalovaného oslobodil spod obžaloby prokurátora krajskej prokuratúry zo dňa 23. marca 2016," uviedla hovorkyňa. Okresný súd v Prešove pôvodne vymeral Jozefovi Andrejovi za prečin usmrtenia z nedbanlivosti vyše osemmesačný trest väzenia.

Podľa senátu absentuje z dôvodu tzv. krajnej núdze protiprávnosť konania. "Skutok v znení obžaloby nie je trestným činom," priblížila Petrufová. Bližšie odôvodnenie rozhodnutia bude uvedené v písomnom vyhotovení.

Odvolací súd vo štvrtok rozhodoval po tom, čo bol jeho predchádzajúceho verdikt zrušený dovolacím Najvyšším súdom SR v nadväznosti na nález Ústavného súdu SR.

Obhajca Peter Kubina avizuje po oslobodení jeho klienta spod obžaloby ďalšie právne kroky. "Teraz pokračujeme ďalej s uplatnením nároku na náhradu všetkých škôd, ktoré štátne orgány svojimi pochybeniami v tomto procese pánovi Andrejovi spôsobili a verím, že budeme úspešní," zdôraznil.

K smrti Dominika došlo 26. septembra 2015 v popradskom byte jeho rodičov. Podľa obžaloby, ktorá bola podaná pre obzvlášť závažný zločin vraždy, bolo príčinou smrti zadusenie po odpojení dýchacích prístrojov. Jozef Andrej od začiatku pojednávaní vinu na smrti syna popieral. Dominik bol posledné roky života pripútaný na lôžko, odkázaný na dýchacie prístroje. Od narodenia si vyžadoval sústavnú starostlivosť a prognóza lekárov bola 15 - 16 rokov života. Dožil sa 24 rokov veku.