Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

J. Baška: Pri zelenom obstarávaní chceme úzko spolupracovať s ÚVO

Na archívnej snímke Jaroslav Baška. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa predsedu ÚVO, M. Hliváka, už súčasná legislatíva umožňuje prihliadať pri verejnom obstarávaní okrem ceny aj na kritériá, ktoré majú environmentálny dosah, sociálne aspekty a majú kvalitu.

Trenčín 16. februára (TASR) – V procese prípravy novej smernice pre verejné obstarávanie chce Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) úzko spolupracovať s Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO). Po piatkovom stretnutí s predsedom ÚVO Miroslavom Hlivákom to povedal predseda TSK Jaroslav Baška.

Spoluprácu chcú podľa Bašku zamerať najmä na oblasť transparentnosti obstarávania čerstvých potravín v zariadeniach sociálnej starostlivosti, nemocniciach a školách v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, ale aj v oblastiach obstarávania na princípe „hodnota za peniaze“ a v tzv. zelených obstarávaniach.

„Už štvrtý rok nám beží projekt Zelená župa a chceme si nechať poradiť od ÚVO, akým spôsobom zapracovať do smernice aspekty zeleného obstarávania. Nie je totiž najdôležitejšia tá najlacnejšia cena, ale nejaká ekonomická cena, ktorá zohľadňuje viaceré aspekty. Napríklad pri obstarávaní elektrickej energie jedna z podmienok môže byť, že niekoľko percent energie bude so zeleným certifikátom,“ skonštatoval Baška s tým, že podobný princíp je možné použiť aj pri obstarávaní kopírovacích strojov a v ďalších oblastiach.

Hlivák ocenil prístup TSK k zelenému obstarávaniu a k moderným prvkom, ktoré sú spojené s verejným obstarávaním. „Ak sa v systéme verejného obstarávania chceme posunúť ďalej a chceme opustiť tézu, že len to, čo je najlacnejšie, je najlepšie, musíme mať aj nový prístup. Slovenská republika a ani TSK nie sú takí bohatí, aby mohli nakupovať len najlacnejšie. Sekundárne politiky Európskej únie, ktorých súčasťou je aj zelené obstarávanie, nás vedú k tomu, aby sme pri vyhodnocovaní ponúk zvažovali aj iné kritériá, ako je len cena. Tento nový prístup je zložitý,“ pripomenul Hlivák. Pomocnú ruku krajom má podať novozaložený Inštitút pre verejné obstarávanie, ktorý ich bude metodicky usmerňovať pri zelenom obstarávaní.

Už súčasná legislatíva podľa predsedu ÚVO umožňuje prihliadať pri verejnom obstarávaní okrem ceny aj na kritériá, ktoré majú environmentálny dosah, sociálne aspekty a majú kvalitu. „Chceme v rámci návštev žúp, miest a obcí pripraviť konkrétne verejné obstarávania, ktoré nastavia iné kritériá, ku ktorým aj Európska únia vypracovala tzv. produktový list. Napríklad v prípadoch dodávok IT techniky či automobilov existujú presné okruhy, kde sa zelené obstarávanie dá uplatniť,“ zdôraznil Hlivák.