Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

J. Blanár varuje pred kolapsom nemocníc v Žilinskom kraji

"Naše nemocnice v Čadci, Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši a Trstenej budú mesačne potrebovať 579.000 eur," upozornil Juraj Blanár.

Žilina 5. apríla (TASR) – Štyrom nemocniciam v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) hrozí podľa jeho predsedu Juraja Blanára v súvislosti so zvýšenými výdavkami na platy lekárov, zdravotných sestier a dlhodobo nedostatočnými platbami od zdravotných poisťovní finančný kolaps.

"Naše nemocnice v Čadci, Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši a Trstenej budú mesačne potrebovať 579.000 eur. Pritom 221.000 eur od Všeobecnej zdravotnej poisťovne a 18.000 eur od poisťovne Dôvera nebude stačiť ani na bežnú prevádzku. Zostávajúcich 340.000 eur má pochádzať z vlastných zdrojov nemocníc," skonštatoval Blanár.

To však podľa neho priblíži nemocnice ŽSK k ešte vyššej zadlženosti a úplnému kolapsu, lebo hlavným zdrojom sú práve platby od poisťovní a tie sú dlhodobo veľmi nedostatočné. "Hrozivý stav neustále monitorujeme. Analyzovali sme postup pri napĺňaní zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier. Je v ňom veľa nejasností, preto sme spracovali požiadavky, ktoré zašleme rezortnému ministerstvu, aby k nim zaujalo stanovisko," prízvukoval.

"Zároveň pokračujú náročné rokovania so zdravotnými poisťovňami o dodatkoch k zmluvám na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ktoré by mali riešiť spomínané nevyhnutné navŕšenie finančných prostriedkov. Výsledok týchto rokovaní je však zatiaľ pre naše nemocnice doslova likvidačný," zdôraznil predseda ŽSK.