Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

J. BUDAJ: My poslanci musíme primátorovi radiť, ako investovať peniaze

Mesiac v Bratislave Foto: Tablet.tv

Umožní schválený rozpočet hlavného mesta na rok 2017 ďalší rozvoj Bratislavy? Diskutovali sme o tom s poslancami bratislavského mestského zastupiteľstva Jánom Budajom a Petrom Hanulíkom.

Bratislava 14. decembra (TABLET.TV) – Ak sa niečo pohne v Bratislave dopredu, nie je to zásluha primátora, ale poslancov. V diskusnej relácii Tablet.TV Mesiac v Bratislave to uviedol predseda najpočetnejšieho poslaneckého klubu v bratislavskom parlamente Ján Budaj (Bratislavský klub). Jeho oponent v diskusii Peter Hanulík (Klub pre Bratislavu), naopak, vidí v primátorovi ťahúňa pozitívnych zmien v hlavnom meste.



Obaja poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva prezentovali svoj diametrálne odlišný pohľad v diskusii o schválenom rozpočte hlavného mesta na rok 2017. Zatiaľ čo Hanulík súhlasí s primátorovým názorom, že budúcoročný rozpočet umožní pokračovať v rozvoji Bratislavy, Budaj upozorňuje, že dobrú finančnú kondíciu nevie Nesrovnal využiť na realizáciu rozvojových plánov. "Na účte Bratislavy je nepreinvestovaných 50 miliónov eur, čerpanie kapitálových výdavkov je iba niečo nad 50 percent. Načo je takéto zhŕňanie peňazí?" pýta sa Budaj, ktorý je presvedčený, že aj plány revitalizácií, rekonštrukcií a rozvoja v jednotlivých programoch rozpočtu sú výsledkom toho, že "poslanci musia preberať kontrolu nad užívaním peňazí a radiť primátorovi, aby nezanedbal to, čo trikrát sľúbil".

Hanulík to vidí inak, v kontraste s Budajovým názorom, naopak, ocenil, že primátor spolupracuje s poslancami a je otvorený ich návrhom. "Jeho obrovskou výhodou je to, že sa opiera o nás, ktorí najlepšie poznáme problematiku našich mestských častí, a musím povedať, že napríklad za nás z Dúbravky, to, čo sme chceli, aby sa dostalo do rozpočtu, tam naozaj je," povedal Hanulík.

Budajovým argumentom pre kritiku hospodárenia vedenia mesta pod Nesrovnalovým vedením je však i finančná stratégia magistrátu. "Napriek tomu, že má Bratislava hojnosť daňových príjmov, aj v súvislosti s plánmi na ďalšie čerpanie úverov sa neznižuje nominálna výška dlhu," povedal Budaj, predseda mestskej finančnej komisie. Uviedol tiež, že splácanie dlhov je pomalšie, ako to bolo za Milana Ftáčnika. "Hoci ten viedol Bratislavu v oveľa menej priaznivých finančných časoch," upozornil.

Hanulík uznáva, že Ftáčnik dbal na splácanie dlhov mesta, no myslí si, že Bratislava pod jeho vedením "akosi zaspala". "Súčasný primátor je odvážnejší, Bratislava ako mesto ožila," pochválil.

Poslanci sa pri efektivite primátorovej práce dostali do sporu aj v prípade nevyriešenej otázky výstavby nájomných bytov a finančného dosahu, ktorý z tohto padá na mesto. Budaj síce uznáva, že "hlúpy zákon" dostal Bratislavu do ťažko riešiteľnej situácie, no podľa neho aj v tomto prípade primátor nesplnil, čo sľúbil a precenil svoju schopnosť vyriešiť problém v spolupráci s vládou. "On nám hovoril, že to vybaví v rámci existujúcej koalície, že je jedna ruka so Smerom," povedal na adresu Nesrovnala Budaj. Hanulík je presvedčený, že sa primátorovi podarí nájsť riešenie aj pri komunikácii so štátom. "Nedá sa to ale vyriešiť za deň, chce to určitý čas," upozornil.

Ostrý tón dialógu medzi poslancami vygradoval pri otázke schválenej parkovacej politiky. Kým podľa Hanulíka mal mať za ročný poplatok 20 eur každý Bratislavčan s autom právo zadarmo parkovať na území mesta, Budaj je presvedčený, že prechodným obdobím, ktoré dáva možnosť vydávať rezidentskú kartu zadarmo, dokázalo zastupiteľstvo zabrániť tomu, aby Nesrovnal "spoplatnil každú minútu parkovania". "Pozmeňovacím návrhom sme dosiahli normálny pilotný projekt vďaka ktorému sa zistí, koľko je tu vôbec tých cezpoľných," povedal v diskusii Tablet.TV Budaj. Podobne ako Hanulík však ani Budaj za schválenie parkovacej politiky napokon nezahlasoval. Kým Hanulík sa zdržal, Budaj sa pri hlasovaní neprezentoval.

Screenshot z hlasovania 2. návrhu VZN o dočasnom parkovaní.
Foto: Tablet.tv