Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Medzi kandidátmi na bratislavského župana to iskrí

Milan Ftáčnik. Foto: TASR/Michal Svitok

Kandidát na šéfa Bratislavského kraja M. Ftáčnik (nezávislý) upozornil, že jeho súperi J. Droba a starosta bratislavského Nového Mesta R. Kusý (nezávislý) nemajú dodnes zriadený transparentný účet.

Bratislava 11. júla (TASR) – Kandidát na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a poslanec Národnej rady SR Juraj Droba (SaS) odmieta vyhlásenia o tom, že by sa správal netransparentne a existujú pochybnosti o financovaní jeho volebnej kampane. "Moju kampaň robí strana SaS, ktorá na všetky výdavky používa transparentný účet, kde si ich každý môže pozrieť. Financovanie mojej kampane je úplne v súlade so zákonom," skonštatoval Droba pre TASR.

Reagoval tak na dnešné slová ďalšieho z kandidátov na šéfa BSK Milana Ftáčnika (nezávislý), ktorý upozornil, že jeho súperi Juraj Droba a starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý (nezávislý) nemajú dodnes zriadený transparentný účet. "Pán Ftáčnik si to naozaj mohol pred takýmito vážnymi obvineniami overiť. Zdá sa, že si ešte živo pamätá praktiky komunistickej strany, ktorej bol zaslúžilým členom," skonštatoval Droba.

Transparentný účet SaS je podľa jeho slov dostupný aj webe strany. Ako podotkol, výdavky spred oficiálneho začiatku kampane boli hradené z bežného účtu SaS a budú zahrnuté do zúčtovania, ktoré SaS podľa zákona predloží ministerstvu financií v riadnom termíne.

Ftáčnik dnes uviedol, že nie všetci kandidáti na post predsedu BSK sa správajú transparentne a vyvoláva to preto pochybnosti o financovaní ich volebnej kampane. Poukázal pritom na Kusého a Drobu. Ftáčnika znepokojuje, že obaja nemajú dodnes zriadený transparentný účet.

"Ako je možné, že Kusý nedodržiava zákon o volebnej kampani? Sľúbil, že na začiatku oficiálnej volebnej kampane zverejní finančný plán svojej kampane. Tá beží už 13. deň, ale on nezverejnil nič, ani si nesplnil zákonnú povinnosť zriadiť si transparentný účet," skonštatoval Ftáčnik. Kusého vyzval, aby povedal, koľko ho stála doterajšia kampaň.

Istú netransparetnosť vníma aj pri Drobovi. Ako priblížil, ak si kandidát, ktorého nominuje politická strana, vedie kampaň sám, musí si zriadiť transparentný účet. Naň mu môže SaS i ďalšie strany, ktoré ho podporujú, poslať finančné prostriedky. "Ak mu kampaň bude viesť SaS, tak vtedy nemusí mať zriadený transparentný účet. Podľa toho, čo je však zverejnené, ale na pána Drobu nevynaložila zatiaľ ani euro," podotkol Ftáčnik. Oficiálne kampaň beží už niekoľko dní a títo dvaja kandidáti na predsedu BSK podľa neho nemajú zriadený transparentný účet, čo považuje za neprijateľné.

Ftáčnik deklaruje, že má založený transparentný účet od roku 2014. "Svoju kandidatúru som ohlásil 24. marca tohto roka a odvtedy vediem svoje príjmy a výdavky, ktoré vynakladám na volebnú kampaň na tomto transparentnom účte. Vo svojich príjmoch nepočítam s príspevkami od politických strán, ani od právnických osôb, čiže môžu pochádzať len od fyzických osôb, a to z bankového účtu," argumentuje Ftáčnik.