Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Návrh J. Luntera protikandidáti odmietli, prieskum si dal spraviť sám

Na snímke kandidát na post predsedu BBSK Ján Lunter. Foto: TASR/Branislav Račko

Pripomenul, že jeho konkurenti v minulosti viackrát deklarovali potrebu spájania sa najneskôr do konca septembra, napriek tomu sa k jeho výzve nikto nepridal.

Banská Bystrica 14. septembra (TASR) – Za absurdnú označil kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter situáciu, ktorá vznikla po jeho ponuke ostatným súperom v novembrových voľbách do vyšších územných celkov, pridať sa k prieskumu voličských preferencií. Piati kandidáti na šéfa kraja Viliam Baňák, Pavel Greksa, Igor Kašper, Martin Klus a Stanislav Mičev ponuku v podobe, v akej im ju adresoval, neprijali.

"Pôvodne sa zdalo, že sa demokratickí kandidáti spoja proti súčasnému županovi. Dnes to vyzerá skôr tak, že sa dohodli (takmer) všetci proti Lunterovi," reagoval kandidát na post predsedu BBSK.

Ako TASR informoval, prieskum voličských preferencií si teda zadal sám. Pripomenul, že jeho konkurenti v minulosti viackrát deklarovali potrebu spájania sa najneskôr do konca septembra, napriek tomu sa k jeho výzve nikto nepridal. Ako tiež poznamenal, už v auguste oznámil, že v polovici septembra si urobí prieskum, na základe ktorého sa rozhodne, či pokračuje v kampani alebo sa vzdá v prospech silnejšieho. Preto konaniu svojich protikandidátov nerozumie, keďže pôvodne všetci deklarovali vôľu vzdať sa do konca septembra.

"Potom som v prieskumoch začal viesť ja - a zrazu nič neplatí: koniec septembra je pre nich predčasný, zdráhajú sa verejne deklarovať akýkoľvek presný termín. Namiesto jasného slova a priameho konania počúvame čoraz krkolomnejšie požiadavky a výhovorky," konštatoval Lunter.

Zdôraznil, že slovo dodrží. "Svoj záväzok som jasne a verejne deklaroval už v lete a nemienim ho porušiť. Preto som 13. septembra zadal prieskum u agentúry Focus. Priebeh prieskumu bude otvorený kontrole zo strany novinárov a jeho výsledky budú známe pred koncom septembra. Ak nebudem preferenčne najsilnejší demokratický kandidát, ak tu bude niekto očividne silnejší, odstúpim a podporím ho. Pretože ja svoje slovo dodržím - vždy a bez úskokov," dodal Lunter, ktorý sa nebránil ani viacerým prieskumom u iných agentúr.

Jeho piati súperi vo voľbách v stredu (13.9.) reagovali, že s Lunterom by uvítali osobný kontakt za okrúhlym stolom.

"Všetci zúčastnení by ocenili, ak by ste prijali pozvanie na ďalší z plánovaných okrúhlych stolov, aby sme vaše zámery, okrem iného aj v oblasti prieskumov, mohli prediskutovať osobne. V ideálnom prípade sa nám tak do budúcna podarí postupovať vo vzájomnom konsenze a zároveň tak odbúrať napätie, ktoré sa stupňuje s blížiacim sa termínom volieb," uviedli kandidáti v odpovedi adresovanej Lunterovi.

O post predsedu BBSK sa uchádzajú 17 kandidáti. Sú nimi Stanislav Mičev (nezávislý), Ivan Saktor (nezávislý), Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), Ján Lunter (nezávislý), Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Michal Kantor (Strana zelených Slovenska), Vojtech Kökény (Strana rómskej koalície), Martin Juhaniak (nezávislý), Jozef Šimko (nezávislý), Viliam Baňák (Jednota ľavicová strana Slovenska), Pavel Greksa (nezávislý), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ), Igor Kašper (nezávislý), Martin Klus (SaS, OĽANO, NOVA, KDH, OKS), Milan Urbáni (SMS) a Marian Kotleba (Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko).