Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

J. Štreit pripomína fenomén česko-slovenských výtvarných konfrontácií

Archívna snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Výstava dokumentuje aktivity v obci Sovinec, ktorá sa v priebehu 70. až 80. rokov minulého storočia stala významným centrom česko-slovenskej neoficiálnej kultúry.

Bratislava 17. júla (TASR) - V Galérii Českého centra v Českom dome v Bratislave si môžu návštevníci pozrieť výstavu nazvanú Česko-slovenské konfrontace, Sovinec 1984 - 1994. Pripomína fenomén československých výstav, ktoré počas normalizácie organizoval fotograf, svetovo uznávaný dokumentarista Jindřich Štreit. Výstavu pripravilo Múzeum umění Olomouc spoločne s Českým centrom Bratislava.

"Málokto vie, že od 70. rokov minulého storočia pôsobil Jindřich Štreit ako kurátor výstav autorov, ktorí boli pre vtedajší režim nepohodlní. V starej škole v malej a od okolitého sveta izolovanej obci Sovinec pripravil desiatky výstavy, vždy sprevádzaných kultúrnym programom," približuje kurátorka výstavy Štěpánka Bieleszová aktivity fotografa, ktorý od polovice 80. rokov pozýval na prezentácie aj slovenských autorov.

"Tých prezentoval buď samostatne, alebo v konfrontácii s českým autorom. Táto koncepcia vyvrcholila v roku 1991 usporiadaním Česko-slovenskej výstavy na Sovinci. Vtedy sa tu zišlo 13 československých autorov a dokonca dvaja Francúzi," dodáva kurátorka.

Štreitovu víziu československých výstav označila za veľmi pokrokovú. "Žiaľ, v súčasnosti umenie predtým spoločného štátu nikto nesleduje tak komplexne," konštatuje Bieleszová.

Výstava dokumentuje aktivity v obci Sovinec, ktorá sa v priebehu 70. až 80. rokov minulého storočia stala významným centrom česko-slovenskej neoficiálnej kultúry. Pedagóg, fotograf, kurátor a dispečer štátneho statku Jindřich Štreit (1946) tam v zrušenej škole založil malú galériu. "Systematicky podporoval experimentálne a konceptuálne umenie autorov, ktorí ťažko nachádzali možnosti vystavovať v oficiálnych galériách," dodáva České centrum Bratislava s tým, že mnohé podujatia sa odohrávali pod dozorom štátnej polície a boli chápané ako spoločensko-politická konfrontácia so všeobecne panujúcim totalitným režimom.

Organizátor výstavy porovnáva šírku a systematickosť kultúrnych aktivít organizovaných profesorom Štreitom na Sovinci napríklad s aktivitami Györgya Galántala v kaplnke v Balatonbogláre v Maďarsku či s bratislavskými "Otvorenými ateliérmi" slovenských konceptualistov a performerov v 70. rokoch 20. storočia.

Výstava potrvá do 31. augusta.