Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

Ján Kováč z Važca premenil rodný dom na múzeum ľudových tradícií

Ilustračné foto Foto: TASR

V múzeu sa nachádza množstvo roľníckeho, kováčskeho, stolárskeho, hrnčiarskeho či tkáčskeho náradia, kroje, nábytok, ale napríklad aj starý stroj z vežových hodín.

Važec 28. apríla (TASR) – Podtatranská obec Važec sa môže právom pýšiť unikátnym múzeom ľudových tradícií. Ján Kováč naň premenil rodný dom a jeho interiéry zaplnil nespočetným množstvom exponátov dokumentujúcich históriu a pôvodný spôsob života obyvateľov najväčšej hornoliptovskej obce.

„Tento objekt postavili v roku 1760 ako vôbec prvý murovaný poschodový dom vo Važci. Jeho prvými obyvateľmi boli zemania. Odmalička ma zaujímala miestna ľudová kultúra, postupne som začal zbierať najrôznejšie predmety a zároveň opravovať tento dom, kde som ich ukladal. V roku 2001 som ho sprístupnil ako važecké múzeum,“ uviedol pre TASR majiteľ nevšedného múzea.

Tu bude player


V jednotlivých miestnostiach kaštieľa, ako ho oddávna nazývajú Važťania, sa nachádza množstvo roľníckeho, kováčskeho, stolárskeho, hrnčiarskeho či tkáčskeho náradia, kroje, nábytok, ale napríklad aj starý stroj z vežových hodín. „Važec bol vždy veľkou dedinou s množstvom nesmierne šikovných remeselníkov. Hoci vyhorel, veľa vzácnych vecí sa zachovalo a snažím sa z nich zostaviť čisto važecké múzeum,“ skonštatoval Kováč.

„Je to úžasný počin. Treba len zložiť klobúk z hlavy a hlboko sa pokloniť jeho autorovi. Verím, že toto múzeum prežije roky rokúce a bude navždy hovoriť o tom, ako sa žilo v tejto dedine. Pozývam srdečne všetkých, ktorí majú záujem vniknúť do čara a tajomstiev minulosti. Tu sa nadýchajú pravej atmosféry Važca,“ dodal starosta Rastislav Profant.