Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Dnes sa konala pietna spomienka na Jána Langoša, zakladateľa ÚPN

Na snímke pamätná tabuľa Jánovi Langošovi. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V roku 1989 sa Ján Langoš stal spoluzakladateľom hnutia Verejnosť proti násiliu a bol jednou z hlavných postáv Novembrovej revolúcie na Slovensku.

Bratislava 14. júna (TASR) - Pracovníci Ústavu pamäti národa (ÚPN) si dnes popoludní položením venca k pamätnej buste na Námestí SNP v Bratislave pripomenuli siedme výročie smrti Jána Langoša. Za účasti predsedu Správnej rady ÚPN Ondreja Krajňáka si tak spoločne uctili pamiatku zakladateľa ÚPN, ktorý tragicky zahynul 14. júna 2006 pri autonehode.

Účastníkom spomienky, ktorí sa následne presunuli na cintorín v Slávičom údolí, kde položili veniec aj k hrobu Jána Langoša za celý ÚPN, sa prihovoril Ondrej Krajňák.

Ján Langoš sa narodil v roku 1946 v Banskej Bystrici. Vyštudoval odbor fyzika tuhých látok na Elektrotechnickej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej (dnešná STU) v Bratislave. Do roku 1989 pracoval v Ústave technickej kybernetiky Slovenskej akadémie vied (SAV). V rokoch 1981-1983 vydával samizdatový časopis Kontakt a ďalšie, ako aj Bratislavské listy. ŠTB ho v tom čase rozpracovávala v akcii s krycím menom "Lukeš".

V roku 1989 sa Ján Langoš stal spoluzakladateľom hnutia Verejnosť proti násiliu a bol jednou z hlavných postáv Novembrovej revolúcie na Slovensku. V roku 1990 sa stal podpredsedom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia (FZ) ČSFR a po voľbách poslancom FZ ČSFR. Neskôr (1990-1992) pôsobil ako minister vnútra ČSFR. Bol tiež poslancom Národnej rady SR (1994-1996) a predsedom Stálej konferencie občianskeho inštitútu (SKOI). Pôsobil aj v ďalších funkciách. V rokoch 2003-2006 až do tragickej smrti bol predsedom Správnej rady ÚPN. Svoj život zasvätil vzdoru voči komunizmu ako prejavu zla a neslobody. Vždy sa opieral o základné ľudské a kresťanské hodnoty.

Informáciu poskytli Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) a Tibor Ujlacký z Ústavu pamäti národa.