Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Uplynulo 18 rokov od výstupu Jána Pavla II. na Sliezsky dom

Foto: Arthur media

Osobne sa tu s ním mohla stretnúť len hŕstka ľudí, jeho návšteva bola tajná a bez vstupu pre verejnosť.

Tatranská Polianka 3. júla (TASR) – Tatranci si dnes pripomínajú 18. výročie výstupu pápeža Jána Pavla II. na Sliezsky dom. Pápež bol milovníkom hôr už pred zvolením, keď ho všetci poznali ako Karola Wojtylu. Po skalách nachodil desiatky kilometrov, a preto aj pri druhej návšteve Slovenska v roku 1995 vyslovil želanie, že by si rád oddýchol na Sliezskom dome. Vysoké Tatry sa stali miestom, kde pápež čerpal vnútorný pokoj.

Na požiadanie Horskej záchrannej služby počas krátkej návštevy 3. júla 1995 dokonca posvätil horolezecké lano a čakan, symboly záchranárskej činnosti. Na Sliezskom dome vysvätil aj drevený kríž, ktorý osadili na jeho počesť. Osobne sa tu s ním mohla stretnúť len hŕstka ľudí, jeho návšteva bola tajná a bez vstupu pre verejnosť.

„Pre dôkladné prípravy, stres a všetky bezpečnostné opatrenia si človek v tom momente ani nedokázal presne uvedomiť, s akým veľkým človekom a na akom významnom poste sa stretáva. S odstupom času prichádzam na to, že najviac ma oslovil a stále oslovuje jeho vnútorný pokoj, ktorý si so sebou priniesol. Napriek pokročilému veku, dlhej a namáhavej ceste plnej programu, nie najlepšiemu zdraviu a nie najlepšiemu počasiu vo Vysokých Tatrách, vyžaroval z tohto svätého človeka vnútorný pokoj,“ povedal o návšteve Jána Pavla II. Róbert Burger, syn chatára na Sliezskom dome.

Sliezsky dom sa nachádza vo výške 1670 metrov nad morom, priamo pod najvyšším vrcholom Gerlachovský štít. Ide o najvyššie položený horský hotel na Slovensku, ktorý po kompletnej rekonštrukcii v roku 2010 ponúka milovníkom hôr novo zariadené priestory v typickom tatranskom štýle s wellness službami.