Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Janovej Lehote pripravujú protipovodňové opatrenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Cieľom projektu je zvýšiť protipovodňovú ochranu obce, rieši dva neupravené úseky potoka. Ide o krátky úsek v jeho spodnej časti na Lehotskom potoku v okrese Žiar nad Hronom.

Janova Lehota 27. mája (TASR) - Projekt protipovodňových opatrení na Lehotskom potoku predložila v uplynulých dňoch na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA) obec Janova Lehota v okrese Žiar nad Hronom.

Projekt, ktorého cieľom je zvýšiť protipovodňovú ochranu obce, rieši dva neupravené úseky potoka. Ide o krátky úsek (116 m) v jeho spodnej časti, ktorý kapacitne nevyhovuje a v minulosti tu dochádzalo k vybrežovaniu potoka a škodám na okolitých nehnuteľnostiach.

Ďalší dlhší úsek (916 m) neupraveného potoka sa nachádza v hornej časti obce. Táto časť síce kapacitne väčšinou vyhovuje, no kritický je najmä rúrový most, ktorý by mal byť podľa zámeru prestavaný aby kapacitne vyhovoval tiež.

"V hornom úseku Lehotského potoka v obci Janova Lehota dochádza vplyvom vyššieho pozdĺžneho sklonu k erózii koryta a brehov, čím sú ohrozované okolité pozemky a budovy, čo bude riešiť navrhovaná úprava," uvádza sa ďalej v zámere.

Termín začatia výstavby protipovodňových opatrení bude závislý od povoľovacieho konania, predpokladaná dĺžka výstavby bude približne 12 mesiacov. Odhadované náklady na úrovni technickej štúdie sú 967.000 eur.