Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Japonský architekt Kengo Kuma vystaví v Bratislave tkanú architektúru

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Výstava Kengo Kuma / Woven predstaví 15 Kumových nedávnych projektov na paneloch i modeloch s dôrazom na európsky kontinent.

Bratislava 28. februára (TASR) – V bratislavskej design factory sa v marci uskutoční výstava Kengo Kuma / Woven významnej osobnosti súčasnej svetovej architektúry, ktorá sa koná v spolupráci s Galériou Jaroslava Fragnera v Prahe.

Kengo Kuma je jeden z najpozoruhodnejších architektov súčasnosti, ktorý vytvoril aj návrh olympijského štadióna pre letnú olympiádu v roku 2020 v Tokiu. Architektúru pozdvihuje z krabicovej formy na čosi tkané. Dvadsiate storočie bolo érou betónu, ktorý transformoval budovy do škatúľ a uväznil ľudí v ťažkých a tmavých priestoroch. Kumov prístup je metaforou k oblečeniu. Skúša tak obnoviť prirodzený vzťah medzi ľudskými telami a budovami. Slovensko je známe čipkami a výšivkami, preto je veľkou poctou, že táto výstava o tkanej architektúre prichádza po Prahe a Brne do Bratislavy. Zo slovenskej metropoly potom poputuje do Paríža.

Výstava Kengo Kuma / Woven predstaví 15 Kumových nedávnych projektov na paneloch i modeloch s dôrazom na európsky kontinent, napr. slávne FRAC múzeum v Marseille, vzdelávací a športový areál Entrepot Macdonald v Paríži, Centrum hudobného umenia v Granade alebo nový výstavný park v Chartres.

„V jeho citlivých stavbách a realizáciách sa spája dávna japonská tradícia s modernými, elementárnymi prírodnými materiálmi, ktoré Kuma doplňuje využitím moderných technológií. Ide o prvú putovnú výstavu tohto výnimočného tvorcu v strednej Európe,“ uviedol pre médiá Dan Merta, riaditeľ Galérie Jaroslava Fragnera v Prahe.

Expozícia ukáže to, čo si svet na Kengo Kumovi najviac cení: citlivú prácu s tradičnými japonskými stavebnými materiálmi, ako aj s modernými technológiami, prívetivosť a ústretovosť k užívateľom. Inšpiráciu hľadá v charaktere a špecifikách miesta, v ktorom sa projekt realizuje a potláča tendenciu k násilnej dominancii stavby nad prirodzeným rázom okolia.

Kengo Kuma je architekt svetového renomé, ktorý má ateliér Kengo Kuma & Associates v Tokiu a od roku 2008 i v Paríži. Medzi jeho najznámejšie diela patrí Múzeum dreveného mostu Yusuhara, Stage in Forest, Asakusa, Výskumné centrum v Múzeu Prostho GC či Sunny Hills Japan. Medzi súčasné práce patrí Kabukiza, Besancon Arts and Culture Center a FRAC v Marseille. Vo svojej práci presadzuje prístup architektúry vzťahov, založený na rešpekte okolia a harmónii s jeho prirodzeným stavom, namiesto snahy po jeho opanovaním dominantnou stavbou. V roku 2015 bol vybratý ako architekt olympijského štadiónu pre OH 2020 v Tokiu. Kuma je takisto autorom niekoľkých publikácií, ktoré si získali široký čitateľský ohlas po celom svete.

Výstava v bratislavskej design factory bude otvorená od 22. marca do 19. apríla. TASR informovala PR manažérka Ivica Horáková.