Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Jarovce zaplatia v tomto roku za nelegálne skládky odpadu 5000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Podmaník

Mestská časť by mala prijať nové všeobecne záväzné nariadenie o čistote a poriadku.

Bratislava 27. júla (TASR) - Mestská časť Bratislava - Jarovce by mala prijať nové všeobecne záväzné nariadenie o čistote a poriadku. Jeho návrhom sa bude na jeseň zaoberať miestne zastupiteľstvo, potvrdil pre TASR starosta Jaroviec Pavel Škodler.

"Len v tomto roku bude stáť obec likvidácia ôsmich skládok v katastrálnom území mestskej časti takmer 5000 eur. Ľudia sa nestarajú o svoje pozemky, rastie tam burina. Keby sme mali všeobecne záväzné nariadenie, mohli by sme za to vlastníkov aj sankcionovať. Dnes to nemôžeme urobiť, pretože na to nie sú predpisy, o ktoré by sme sa mohli oprieť," zdôraznil Škodler.

Podobný návrh všeobecne záväzného nariadenia o čistote a poriadku predložil poslancom na schválenie už v roku 2010. Vtedy preň nezískal väčšinu hlasov. Dnes je podľa starostu situácia iná a väčšina poslancov, ktorí budú hlasovať za, sa v zastupiteľstve nájde. „Máme dohodu, že tento návrh predložím a v priebehu jesene by sme ho schválili tak, aby všeobecne záväzné nariadenie mohlo platiť od nového roka,“ dodal Škodler.

Pre obce priniesla nové povinnosti aj novela zákona o odpadoch, ktorá ich zaväzuje k povinnosti odstrániť komunálny odpad aj z pozemkov súkromných vlastníkov. „Pokiaľ vlastník pozemku vystaví prehlásenie, že nie je pôvodcom odpadu, že z jeho uloženia na svojom pozemku nemá žiadny zisk a je to deklarované ako komunálny odpad, tak je našou povinnosťou ho zlikvidovať," uzavrel Škodler.