Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Jarovce sa odvolali proti vyvlastneniu pozemkov pre diaľnicu D4

Ilustračná snímka Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Obec časť pozemkov predala diaľničnej spoločnosti, tá však potrebuje ďalšie pozemky, pretože zmeny a doplnky k územnému plánu hlavného mesta zmenili trasovanie diaľnice v katastri Jaroviec.

Bratislava 27. februára (TASR) – Mestská časť Jarovce sa odvolala proti rozhodnutiu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) o vyvlastnení pozemkov v katastri obce. Ide o dodatočné pozemky, z ktorých časť NDS potrebuje odkúpiť a časť dlhodobo prenajať v súvislosti s prácami na výstavbe diaľnice D4. Pre TASR to dnes potvrdil starosta Pavel Škodler, ktorý s vyvlastnením pozemkov nesúhlasí.

Už pri ústnom rokovaní so zástupcami NDS sme podali námietky, že nesúhlasíme s vyvlastnením, pretože sme splnili všetky zákonné podmienky na to, aby došlo k dohode. Ak by došlo k vyvlastneniu, obec by prišla o 20 percent zo sumy, ktorú má za pozemky dostať, čo predstavuje viac ako 60.000 eur a s tým nemôžeme súhlasiť“, zdôvodnil rozhodnutie Škodler.

Obec už časť pozemkov pod diaľnicu NDS predala, ďalšie pozemky potrebuje z dôvodu, že zmeny a doplnky k územnému plánu hlavného mesta zmenili trasovanie diaľnice v katastri Jaroviec. Dotýka sa to aj pozemkov, na ktoré už obec vydala územné rozhodnutie súkromnej firme na výstavbu golfového ihriska.

Na tie isté pozemky vydal neskôr Okresný úrad územné rozhodnutie na výstavbu diaľnice, takže na účel použitia tých istých pozemkov existujú dve územné rozhodnutia“, doplnil Škodler.

NDS zatiaľ nerozhodla o ďalšom postupe v súvislosti s odvolaním sa obce proti vyvlastneniu pozemkov. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Eva Žgravčáková. „Odvolanie mestskej časti Jarovce sme dostali 22. februára, pre ďalšie kroky v tejto veci sa rozhodneme až po podrobnom preštudovaní obsahu doručeného odvolania a následnom zvážení možnosti ďalšieho postupu“, uviedla Žgravčáková.