Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Jasličkovou pobožnosťou oslavujú narodenie Ježiša Krista od roku 1975

V Kostole v Terchovej sa na prvý sviatok vianočný konal ľudový muzikál Jasličková pobožnosť. Piesne a scénky o narodení Ježiša Krista predstavilo viac ako sto tanečníkov, spevákov, muzikantov a recitátorov z celej Terchovskej doliny. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V posledných rokoch ju predstavili aj v niektorých mestách a obciach i v Slovenskom národnom divadle

Terchová 25. decembra (TASR) – Ľudový muzikál Jasličková pobožnosť s piesňami a scénkami o narodení Ježiša Krista vznikol v Terchovej vďaka príchodu pátra Jozefa Šaba v roku 1975, odkedy ho každoročne na Prvý sviatok vianočný pripravujú v miestnom kostole sv. Cyrila a Metoda.

"Prvý ročník pozostával z toho, že páter Šabo doniesol nejaké scénky a piesne, ktoré boli všeobecne známe v celom kresťanskom svete. Doplnili ich modlitby. Zaujímavosťou bolo, že nakoniec sa mu podarilo zorganizovať starú partiu betlehemcov, ktorých predstavil. A to bol základ ďalšieho vývoja Jasličkovej pobožnosti," povedal režisér ľudového muzikálu Rudolf Patrnčiak.



Predstavenie s približne 130 účinkujúcimi vo veku od 4,5 do 85,5 roka v ľudových krojoch priláka do Terchovej podľa starostu obce Milana Laurenčíka rodákov nielen z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia. "Tradícia potvrdzuje, že máme veľa šikovných, zanietených ľudí, ktorí neskončili pri prvých problémoch. Ale prekonávajú ich a idú ďalej. Pritiahne to rodákov určite z celého Slovenska, ak nie z celého sveta. Konkrétne dnes tu máme rodákov z Anglicka," uviedol terchovský starosta.

Jasličkovú pobožnosť podľa Patrnčiaka najskôr prezentovali iba v Terchovej. V posledných rokoch ju predstavili aj v niektorých mestách a obciach i v Slovenskom národnom divadle (SND) na scéne opery a baletu. V roku 2000 vystúpili v poľskom Zakopanom, neskôr aj medzi Slovákmi v Rumunsku či rodákmi v Dunajskej Lužnej.