Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Obec Jaslovské Bohunice stavia a rekonštruuje za vlastné prostriedky

Na archívnej snímke kaštieľ v obci Jaslovské Bohunice. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V tomto roku počíta obec s bežnými príjmami vo výške 5 miliónov eur.

Jaslovské Bohunice 4. marca (TASR) – V máji sa chce obec Jaslovské Bohunice pustiť do rekonštrukcie svojho zdravotného strediska. Bývalá škôlka zo 70. rokov si podľa starostky Boženy Krajčovičovej vyžaduje opravu. Zateplenie, vybudovanie výťahu, presťahovanie stomatologickej ambulancie a ďalšie práce si vyžiadajú zhruba 200.000 eur. Obec ich bude, tak ako rad ďalších investícií, uhrádzať zo svojho rozpočtu.

Do budovy sa pustili už pred niekoľkými mesiacmi, kedy presúvali lekáreň z poschodia a modernizovali ambulanciu obvodného lekára. Zdravotné stredisko slúži podľa starostky obyvateľom Jaslovských Bohuníc, ich miestnej časti Paderovce, ale navštevujú ho aj obyvatelia ďalších obcí ako Radošovce či Dolné Dubové.

Rekonštrukcia zdravotného strediska je jednou z viacerých realizovaných i plánovaných investícií obce posledných mesiacov, ktoré zvláda financovať z vlastných prostriedkov. Účinnou pomocou je v tomto príjem z dane za umiestnenie jadrového zariadenia, ktorý každoročne platí jadrová energetika obciam pod atómovou elektrárňou.

V tomto roku počíta obec s bežnými príjmami vo výške 5 miliónov eur. Vlani otvorili v Jaslovských Bohuniciach domov sociálnych služieb, ktorý prebudovali za viac ako 600.000 eur z bývalých kasární, na konci roka za 155.000 eur zrealizovali takmer kilometer dlhý chodník pre peších a cyklistov, spájajúci Jaslovské Bohunice a Paderovce a za vyše 85.000 zateplili a zmodernizovali v Paderovciach kultúrny dom.