Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Svahy Chopka vyčistil rekordný počet dobrovoľníkov, toto všetko našli

Chopok. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Upratovacia akcia prilákala nielen domácich, ale aj milovníkov prírody z iných regiónov Slovenska.


Demänovská Dolina 16. septembra (TASR) - Rekordný počet takmer 400 dobrovoľníkov sa zapojil dnes do tretieho ročníka Zeleného Chopka, aby spoločne vyčistili svahy druhého najvyššieho kopca Nízkych Tatier.

"Pre nás je Chopok obrovskou dominantou regiónu a dôležitou súčasťou cestovného ruchu. Ľudí, ktorí ho milujú, sem zavoláme už pred začiatkom lyžiarskej sezóny, aby sme v nich nabudili pocit, že za chvíľu príde to, na čo celý rok čakajú. Spoločne k tomu prispejeme a pripravíme zjazdovky na sezónu. Primárne ale chceme prírode vrátiť, to, čo nám ona sama dáva," uviedla PR manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Katarína Šarafínová.

Brigádnici našli na svahoch počas niekoľkohodinovej práce rôzne časti lyžiarskeho výstroja, palice, odlomené časti lyžiarok alebo kusy oblečenia. "Dúfam, že do budúcna už akcie tohto typu nebudeme musieť organizovať, ľudia zmenia svoje správanie vo voľnej prírode a stretneme sa pre turistiku a zbieranie smetí," skonštatoval riaditeľ horského strediska Jasná Matej Hulej.

Upratovacia akcia prilákala nielen domácich, ale aj milovníkov prírody z iných regiónov Slovenska. "Je úžasné, že sa lyžiari dokážu takto spojiť pre dobrú vec," dodala Šarafínová.