Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

J.BUDAJ: Primátor sa správa,akoby chcel petíciu proti hazardu napadnúť

Na archívnej snímke primátor mesta hl. mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR - Martin Baumann

Primátor I.Nesrovnal tieto obvinenia a pochybnosti považuje za politikárčenie a vytĺkanie politického kapitálu bez konštruktívnych riešení

Bratislava 27. septembra (TASR) – Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa správa ako ten, kto chce napadnúť petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste, a nie ako ten, kto chce na jej základe prijať všeobecne záväzné nariadenia (VZN). Tvrdí to poslanec zastupiteľstva hlavného mesta i Národnej rady SR Ján Budaj, podľa ktorého sú súčasné kroky Nesrovnala v tejto veci neobvyklé. "On sa vlastne snaží dokázať, že v petícii je menej autentických adries, že niekto uviedol zlú adresu alebo zlé číslo. Vo všetkých ostatných mestách stačilo, že prišli podpisy a bolo na odporcoch, aby ich spochybnili," skonštatoval.

Ak by podľa Budaja nezmizla z magistrátu časť tejto petície, bez všetkých pochybností by ukončila hazardné hry v hlavnom meste. V stredu (28.9.) chce poslanec v Národnej rade SR predstaviť novelizáciu zákona o hazardných hrách. "Tá má dať do rúk mestám a obciam možnosť, aby sa rozhodli nielen, že či zakážu hazard, ale aj presne ktoré druhy," vysvetlil Budaj.

Ján Budaj
Foto: TASR - Martin Baumann


Starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva upozornil, že zákon o petičnom práve hovorí, že najneskôr do 60 dní musí byť petícia vybavená. V prípade odovzdanej petície za zákaz hazardu v Bratislave podľa jeho slov dnes plynie 63. pracovný deň. "Dnes nám primátor hovoril o tom, že má 32 percent podpisov spočítaných a hovoril o obrovskej chybovosti 17 percent. Nerozumiem, prečo dáva primátor prepisovať petičné hárky do nejakých tabuliek, lebo takto nerobili ani v Levoči či v Ružomberku, kde už dávno majú VZN proti hazardu prijaté," povedal Mrva s tým, že v tomto prípade majú poslanci veľa nezodpovedaných otázok.

Starosta Vajnor Ján Mrva
Foto: TASR


Nesrovnal tieto obvinenia a pochybnosti považuje za politikárčenie a vytĺkanie politického kapitálu bez konštruktívnych riešení. "Vôľa 136.139 Bratislavčanov prísne regulovať hazard je nespochybniteľná a záväzná a ako primátor i predseda petičného výboru urobím všetko pre to, aby petícia bola úspešná," skonštatoval. Postup, aký zvolilo mesto, je podľa jeho slov nevyhnutný, aby bolo všetko nespochybniteľné. "Takáto petícia tu ešte nebola a my preto musíme byť veľmi presní, aby sme splnili podmienky zákona, lebo petícia sa riadi aj zákonom o hazarde, ktorý je prísnejší od ostatných zákonov," vysvetlil. Nesrovnal chce, aby VZN za obmedzenie hazardu v Bratislave platilo od januára 2017. Mestským poslancom však jeho návrh predloží, až keď budú skontrolované všetky podpisy pod petíciou.

Podľa Dominiky Lukáčovej z Asociácie zábavy a hier je diskusia ohľadom petície proti hazardu v Bratislave politická fraška, kde sa zbierajú politické body. "Už je vládny návrh zákona o hazardných hrách, kde sa vyriešili všetky problémy, na ktoré samosprávy v súvislosti s hazardom poukazovali doteraz," povedala.

Dnes sa mestskí poslanci dohodli na ustanovení pracovnej skupiny pre prípravu VZN o zákaze či obmedzení hazardu v hlavnom meste. Zasadnúť by mala do štvrtka 29. septembra.

Petíciu za zákaz hazardu v Bratislave, ktorú podporilo celkovo 136.139 obyvateľov, spustil minulý rok v máji primátor Bratislavy a starostovia jej mestských častí. V auguste bratislavská samospráva zistila, že jej chýba 3039 z 8018 hárkov z petície, ktorá bola odovzdaná v podateľni magistrátu koncom júna. Hoci primátor toto zmiznutie vtedy vysvetliť nevedel, deklaroval, že príprava VZN nie je ohrozená.