Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Jedenástym stromom roka je vo Vydrovskej doline breza

V Lesníckom skanzene zasadil jedenásty strom roka minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (vľavo). Foto: TASR/Ján Siman

Deň stromu poďakovaním všetkým lesníkom za všetko, čo robia pre verejnosť. Jeho súčasťou je aj celoslovenské stretnutie lesníkov zo všetkých sfér.

Čierny Balog 14. júla (TASR) - Stovky ľudí prišli dnes po jedenástykrát do Vydrovskej doliny pri Čiernom Balogu na celodenný lesnícky program Dňa stromu.

V Lesníckom skanzene zasadil jedenásty strom roka minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Podľa generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Ctibora Határa je Deň stromu poďakovaním všetkým lesníkom za všetko, čo robia pre verejnosť. Jeho súčasťou je aj celoslovenské stretnutie lesníkov zo všetkých sfér. Pre ľudí pracujúcich v lesoch je to tá najlepšia príležitosť na spoločné rozhovory, povedal Határ.

Tu bude player


"Aj ja mám veľa spolužiakov, ktorí pôsobia v neštátnom či súkromnom sektore. Tiež sa starajú o lesy a tu vo Vydrovskej doline majú aspoň jeden deň v roku príležitosť na spoločné stretnutia a rozhovory, na ktoré nie je inokedy príležitosť," uviedol riaditeľ.

Tradičné podujatie, pripravené štátnym podnikom Lesy SR, prinieslo návštevníkom počas svojho 11. ročníka vystúpenia hudobníkov, súťaže pre deti, ukážky spracovania dreva a práce lesníkov. Na snímke dievča na lezeckej stene.
Foto: TASR/Dušan Hein
Do stromoradia v Lesníckom skanzene pribudol dnes jedenásty strom - breza. Sadenie tých predchádzajúcich sprevádzalo vždy horúce počasie, dnes bolo po prvý raz celé dopoludnie zamračené. "My sme si takéto počasie doslova vymodlili. Vlani sme mali niekoľko prípadov kolapsov z tepla. Keďže nám neprší, toto je ideálny stav, keď si môžeme vychutnať celý program aj v amfiteátri," doplnil Hatina.

Medzi návštevníkmi Dňa stromu nechýbal ani tento rok nestor Slovenskej ochrany prírody Július Burkovský. "Chodím sem každý rok, pretože práve tu sa stretávajú ľudia, ktorí majú blízko k prírode. Je tu priestor práve na to, aby sa v pokoji mohlo diskutovať aj o témach, ktoré rozdeľujú často znepriatelené tábory lesníkov a ochranárov. Práve tu je príležitosť na hľadanie spoločnej cesty," povedal.

Foto: TASR/Dušan Hein
Z Čierneho Balogu do Vydrovskej doliny vozila návštevníkov Dňa stromu bezplatná kyvadlová autobusová doprava. Väčšinu áut museli ľudia zaparkovať v dedine, aby sa vyhli dopravnej zápche pri skanzene.

Viacerí návštevníci potvrdili, že takýto spôsob dopravy im vyhovuje, pretože cestu do skanzenu lesnou železničkou už vnímajú ako cenovo nedostupnú atrakciu.