Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Jedna z volebných miestností v Tatrách je v kinosále sanatória

Jedna z volebných miestností vo Vysokých Tatrách sa nachádza v Sanatóriu Dr. Guhra v Tatranskej Polianke, pre volebnú komisiu tam vyčlenili priestor v kinosále. Jej predsedníčka Jana Blahová pre TASR uviedla, že voliť k nim hneď od rána prišli pacienti sanatória, ale aj turisti a miestni obyvatelia. Na snímke voliči pri volebnej komisii v sobotu 6. apríla 2024. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Riaditeľka sanatória Eleonóra Kovalčíková dodala, že táto volebná miestnosť už roky slúži voličom.

Vysoké Tatry 6. apríla (TASR) - Jedna z volebných miestností vo Vysokých Tatrách sa nachádza v Sanatóriu Dr. Guhra v Tatranskej Polianke, pre volebnú komisiu tam vyčlenili priestor v kinosále. Jej predsedníčka Jana Blahová pre TASR uviedla, že voliť k nim hneď od rána prišli pacienti sanatória, ale aj turisti a miestni obyvatelia.

"V našom volebnom okrsku č. 2 máme za Tatranskú a Novú Polianku zapísaných 205 voličov. V prvom kole bola volebná účasť domácich 53 percent a celkovo sme mali 66 percent. Okrem obyvateľov týchto dvoch mestských častí volili aj pacienti sanatória, ale mali sme napríklad aj účastníkov kongresu v Tatranských Zruboch," priblížila Blahová.

Riaditeľka sanatória Eleonóra Kovalčíková dodala, že táto volebná miestnosť už roky slúži voličom. "Samotná budova bola postavená vo viacerých etapách, pričom najstaršia je z roku 1907 a následne pribúdali ďalšie časti, ktoré dnes už tvoria jeden komplex. Kinosála je v strednej časti, bola postavená v 20. rokoch minulého storočia a slúžila na stretávanie sa pacientov, lekárske semináre a kongresy a využíva sa na tento účel dodnes," objasnila riaditeľka.

V sanatóriu majú približne 90 pacientov a niektorí z nich využili možnosť ísť voliť aj mimo svojho bydliska. Medzi voličmi sa našli aj turisti, manželia Čarní z Janovíka sú v Tatrách na predĺženom víkende. "Vedeli sme to dopredu, takže sme si vybavili volebný preukaz, aby sme mohli ísť voliť, doteraz sme vždy volili doma, je to taká príjemná zmena," uviedol Marek Čarný.

Vo Vysokých Tatrách je celkovo šesť volebných miestností. Okrem sanatória v Tatranskej Polianke je jedna v najvyššie položenej základnej škole na Slovensku vo Vyšných Hágoch a ďalšie v Starom a Dolnom Smokovci, Tatranskej Lomnici a takisto v Tatranskej Kotline.