Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Jesenná potulka bude o ostatkoch svätcov v trnavských kostoloch

Na snímke Jeruzalemská ulica a v pozadí Bazilika sv. Mikuláša v Trnave. Foto: TASR Lukáš Grinaj

V Bazilike sv. Mikuláša našli pri rekonštrukcii veže ostatky mučeníka svätého Félixa a list s ostatkami svätého Lucida z roku 1760.

Trnava 31. októbra (TASR) - S príbehmi ostatkov svätcov, ktoré sa nachádzajú v kostoloch mesta Trnava, sa budú môcť záujemcovia zoznámiť na turistickej potulke Relikvie ako predmety uctievania, ktorú na prvý a druhý novembrový víkend pripravuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism. V nedeľu 5. a 12. novembra turistický sprievodca turistov zavedie do baziliky a kostolov rádov uršulíniek a jezuitov. Informovala o tom OOCR.

V Bazilike sv. Mikuláša našli pri rekonštrukcii veže ostatky mučeníka svätého Félixa a list s ostatkami svätého Lucida z roku 1760. Do veže ich uložili počas predchádzajúcich obnov a vrátili ich na pôvodné miesto aj po poslednej rekonštrukcii. Ostatky košických mučeníkov, jezuitských kňazov Marka Križina, Melichara Grodzieckeho a Štefana Pongrácza boli v Trnave uložené v roku 1635 najskôr v kláštore klarisiek, dnes Západoslovenské múzeum, po zrušení rádov ich previezli do Kostola sv. Anny a následne časť do Kostola Najsvätejšej Trojice.

"Aj po skončení leta k nám do mesta prichádza množstvo turistov so záujmom nielen o históriu Trnavy, ale aj o samotné historické centrum a jeho magické uličky. Prehliadka Relikvie ako predmety uctievania rozpovie o životoch svätých a tiež o významných zázrakoch," uviedol výkonný riaditeľ OOCR Alexander Prostinák. Prehliadku je potrebné si vopred rezervovať v Turistickom informačnom centre v mestskej veži.