Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: V Jovsianskej hrabine rozkvitli tisícky známych poslov jari

Na snímke rozkvitnuté bledule jarné karpatské (Leucojum vernum subsp. carpaticum) v Národnej prírodnej rezervácii Jovsianska hrabina 11. marca 2016. Foto: TASR - Roman Hanc

Jovsianska hrabina v Michalovskom okrese je Národnou prírodnou rezerváciou. Ide o najväčšiu slovenskú lokalitu s výskytom bledúľ jarných karpatských.

Jovsa 11. marca (TASR) – Jovsianska hrabina na východe Slovenska sa opäť odela do biela. Rozkvitli tu tisícky bledúľ jarných karpatských.

Jovsianska hrabina v Michalovskom okrese je Národnou prírodnou rezerváciou (NPR). Ide o najväčšiu slovenskú lokalitu s výskytom bledúľ jarných karpatských. Rozprestiera sa na rozlohe približne 260 hektárov.



Bledule zo Zemplína sú zákonom chránené. Ich trhanie na území NPR ako aj trhanie ostatných rastlín je zakázané. Na rezerváciu sa totiž vzťahuje najvyšší stupeň ochrany.

Známy posol jari je neobyčajný svojou početnosťou i farebným prevedením v porovnaní s ostatnými druhmi. Bleduľa jarná karpatská sa od bledule jarnej líši tým, že v jej populácii prevládajú dvojkvetové jedince, ktoré majú okraje lupienkov pokryté žltými škvrnami. Bleduľa jarná má zelené škvrny.



NPR pri obci Jovsa zakvitla v tomto roku včasnejšie. "Prvé jedince tu boli zaznamenané už 17. februára, čo je skôr ako po iné roky. Je to spôsobené miernou zimou a vhodnými vlhkostnými podmienkami," informovali TASR zo Štátnej ochrany prírody SR. Kvitnúce bledule budú zdobiť hrabinu pravdepodobne do konca marca.