Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Vlastivedný zborník Považia informuje o histórii Žiliny a okolí

Vodné dielo Žilina, foto z archívu. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Jubilejný Vlastivedný zborník Považia informuje o histórii Žiliny a okolia

Žilina 4. marca (TASR) – Príspevky z odbornej konferencie Žilina 1321 – 2021 tvoria 30. ročník Vlastivedného zborníka Považia. Podľa hovorkyne Považského múzea v Žiline Magdalény Lackovej vyšiel pri príležitosti 700. výročia od udelenia výsad mestu Žilina kráľom Karolom I. Róbertom.

Doplnila, že konferenciu v júni 2021 zorganizovali Považské múzeum, mesto Žilina a Katedra histórie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. "Na zborníku sa podieľalo približne 20 autorov, ktorí na viac ako 300 stranách uviedli zaujímavé informácie o histórii Žiliny a okolia," uviedla Lacková.

"V posledných rokoch sme mali pocit, že záujem o históriu Žiliny začal upadať. Pritom nepreskúmaných tém z jej minulosti je veľa, o čom nás presvedčila konferencia i obsah zborníka. Okrem nových poznatkov z histórie čitateľov určite zaujmú zistenia z rekonštrukcie pamiatok v meste," uviedol zostavovateľ zborníka, historik dopravy Peter Šimko.

Podotkol, že už sa začína pracovať na ďalšom zborníku, ktorý vyjde na budúci rok. "Uvítame v ňom nielen témy z histórie a archeológie, ale aj ďalších vedných odborov, ako zoológia, botanika, etnológia či geografia, ktoré sa zaoberajú naším regiónom. Okrem dodržania formálnych pravidiel je podmienkou najmä originalita a kvalitne odvedená vedecká práca. Publikovanie príspevkov podlieha redakčnej rade, ktorá sa v blízkej dobe rozšíri," uviedol Šimko.

Prvý zborník vyšiel v roku 1958 pod názvom Vlastivedný sborník Žilinského kraja I. a zostavila ho vtedajšia riaditeľka múzea Vlasta Kristenová. "Odvtedy vychádza približne raz za dva roky a patrí k najstarším periodikám s vlastivedným zameraním na Slovensku. Čitateľ v ňom nájde odborné články, ktoré sú výsledkami výskumu z oblasti spoločenských a prírodných vied v regióne horného Považia," dodala hovorkyňa múzea.